Rižota s škampi | Okusno.si

Rižota s škampi

Priprava škampove rižote zahteva precej več časa kot priprava drugih rižot, saj moramo oluščiti škampove repke in skuhati jušno osnovo iz ostankov škampov. Je pa na koncu ves trud poplačan, saj velja škampova rižota za eno najboljših različic rižote. Še posebej se prileže kot romantična večerja ob soju sveč.

Sestavine za 2 osebi:
700 g škampov
olivno olje
200 g riža arborio
6 dl škampove jušne osnove
1 dl belega vina
sol
poper
1 žlica masla

Sestavine za škampovo jušno osnovo:
1 čebula
3 stroki česna
olivno olje
ostanki škampov (glave, klešče, oklepi)
60 g zelene
2 korenčka
7 dl vode
sol
½ žličke celega popra
origano
bazilika
1 lovorjev list

Priprava jušne osnove
Dva cela škampa prihranimo, ostale pa olupimo – odstranimo jim klešče, glave in lupine, ki jih uporabimo za pripravo škampove jušne osnove, oluščene repke pa uporabimo za rižoto.

V posodi na vročem olju na hitro prepražimo na četrtinke narezano čebulo in česen. Dodamo ostanke škampov, korenje in zeleno.

Zalijemo s 7 dl vroče vode. Solimo, dodamo nekaj zrnc popra in začinimo z origanom, baziliko in lovorjevim listom. Pokrijemo posodo in kuhamo 30 minut. Vse skupaj precedimo, da dobimo čisto škampovo jušno osnovo, s katero bomo zalivali rižoto.

škampi juha recept

Priprava rižote
Na olivnem olju na hitro prepražimo riž. Ko postekleni, ga zalijemo z belim vinom. Premešamo in počakamo, da riž vpije vso tekočino. Sedaj prilijemo prvo zajemalko škampove jušne osnove. Dobro premešamo in na zmernem ognju kuhamo, dokler riž ne vsrka vse tekočine.

Prilijemo novo zajemalko jušne osnove. Postopek ponavljamo dokler ni riž skuhan al dente.

Vmešamo žlico masla, sesekljan peteršilj in škampove repke, ki smo jih na hitro popekli v ponvi na olivnem olju. Posodo odstavimo s štedilnika.

skampi repki

Medtem ko rižota počiva, spečemo v vroči ponvi na olivnem olju dva cela škampa, ki ju uporabimo za okrasitev rižote (škampa položimo na vrh servirane rižote).

recept za rižoto s škampi

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top