Priprava rahlih njokov ni tako preprosta, kot se zdi na prvi pogled. Pomembno je, da ne uporabite razmočenega krompirja in da ne pretiravate s količino moke.
Sestavine za testo:
800 g krompirja
200 g ostre moke
1 jajce
½ žličke soli
Krompir operemo in skuhamo v vreli vodi do mehkega. Čas kuhanja je odvisen od vrste in od velikosti krompirja. Ko gre noževa konica gladko skozi krompir, pomeni, da se je dovolj dolgo kuhal.
Krompir precedimo in počakamo nekaj minut, da se toliko ohladi, da ga lahko olupimo. Še topel krompir pretlačimo. Preložimo ga na delovno površino in na sredi naredimo jamico, v katero damo razžvrkljano jajce in sol. Z rokami vmešamo jajce v krompir in dodajamo moko. Na hitro zgnetemo testo, da bodo njoki čim bolj rahli. Če je testo preveč lepljivo, dodamo še nekoliko moke. Vsekakor pa upoštevajte, da so trdi in preveč kompaktni njoki rezultat predolgega gnetenja in prevelike količine dodane moke.
Testo razdelimo na več delov. Vsak del testa razvaljamo v svaljek premera približno 1,5 cm. Z ostrim nožem razrežemo svaljek na približno 2 cm dolge njoke.
Njoke skuhamo v osoljeni vreli vodi. Ko priplavajo na površje, so kuhani.
Njoki – izvor, sestavine, priprava
Njoki so jed italijasnekga izvora. Njoki so narejeni iz krompirja, moke ali zdroba. Običajno se njoki postrežejo kot priloga ali kot glavna jed. Kot rečeno, se njoki tradicionalno pripravljajo iz kuhanega krompirja, moke, jajca in soli. Testo nato zvaljamo v svaljke, ki jih narežemo na majnše kose in nato kuhamo, dokler ne postanejo mehki in puhasti. Končni izdelek je okusen, rahel in puhast njok ali svaljek.
Njoke pogosto postrežemo z različnimi omakami, kot so pesto, marinara ali Alfredo. Njoke lahko obložimo tudi z zelenjavo, sirom ali mesom. Nekateri ljudje radi dodajo malo slanine ali pancete za malo dodatnega okusa. Njoki so odlična jed za vsako priložnost. So zelo enostavni za pripravo in jih lahko postrežemo kot prilogo ali glavno jed. Njoki so primerni tudi za vegetarijance, saj so narejeni brez živalskih proizvodov.
Njoke lahko kupite že pripravljene v zamrznjenih ali hlajenih oddelkih večine trgovin z živili, lahko pa jih pripravite tudi doma. Izdelava lastnih njokov je odličen način, da naredite vtis na goste in uživate v okusnem domačem obroku.
Njoki so okusna, vsestranska jed, ki vam bo zagotovo všeč. Ne glede na to, ali ga naredite iz nič ali jih kupite že pripravljene, bodo zagotovo hit na vaši naslednji večerji. Zakaj torej ne bi poskusili in uživali v okusnem obroku v italijanskem slogu?

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.