Si pripravljen ustvariti popoln domači burger, ki bo navdušil tvoje brbončice? 🍔 Ta recept te bo popeljal skozi vsak korak – od sočnega mesa, ki ga začiniš do popolnosti, do mehkih in dišečih domačih bombetk, ki jih spečeš kar v svoji kuhinji. S skrbno izbranimi sestavinami in preprostimi triki boš ustvaril burger, ki bo kos vsaki gurmanski restavraciji.
Kako pripravimo meso za burger?
Meso za burger: 400 g govejega podplečja, 60 g svinjskega špeha, 1 dcl radenske, sol, poper
Zmeljemo 400 g govejega podplečja in 60 g svinjskega špeha. Meso preložimo v skledo in začinimo s soljo in poprom. Prilijemo 1 dl mineralne vode in vse skupaj narahlo in hitro premešamo.
Da se nam ne bo meso pri oblikovanju burgerjev lepilo na prste in dlani, si roke zmočimo z mrzlo vodo. Iz sklede zajemamo po 100 g mesa. Obvezno uporabljamo tehtnico, da bomo imeli isto težo burgerjev, kar je zelo pomembno pri pečenju, saj ne želimo, da bodo nekateri burgerji surovi, drugi pa preveč pečeni. Če nimamo modela za oblikovanje burgerjev, potem z rokami sploščimo meso in ga oblikujemo v primerno obliko.
Burgerje pečemo na vročem žaru približno 3 minute na vsaki strani, če želimo seveda imeti medium pečeno meso.

Kako naredimo bombetke za burgerje?
Sestavine za bombetke (ang. Burger Buns) : 400g moke, 15 g soli, 40g sladkorja, 2,5 dcl mlačnega mleka, 1 jajce, 70g masla ogretega na sobno temperaturo, 2 vrečki suhega kvasa (2x 7g).
V skledi zmešamo suhe sestavine (moko, sladkor, sol in kvas). Vmešamo razžvrkljano jajce in na koščke narezano maslo, ki smo ga ogreli na sobno temperaturo. Dobro premešamo in pregnetemo. Prilijemo mlačno mleko.
Testo za bombetke je potrebno narediti z mešalnikom, saj je testo preredko, da bi ga lahko zgnetli z rokami. Z nastavkom za gnetenje ga moramo mešati vsaj 10 minut, saj mora biti prožno in mehko.
Posodo s testom pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati dobro uro (da naraste na dvojno velikost).
Iz testa oblikujemo 80 g bombetke (obvezno uporabimo tehtnico). Postavimo jih na pomokan pladenj, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še približno 45 minut.
V skledici razžvrkljamo rumenjak in žlico vode. S pomočjo kuhinjskega čopiča premažemo zgornje polovice bombetk, ki jih nato potresemo s sezamom.
Bombetke pečemo 15–20 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.


Priprava BBQ-omake
Sestavine za BBQ-omako:
2 šalotki
olivno olje
1 žlica worchesterske omake
2 žlici kečapa
1 žlička dimljene mlete paprike
1 žlička medu
1 žlica sojine omake
1 žlička naribanega svežega ingverja
1/2 žličke rjavega sladkorja
0,5 dl vode
sol
čili v prahu (po želji)
Na olivnem olju prepražimo sesekljano šalotko. Dodamo vse ostale sestavine, prilijemo 0,5 dl vode, dobro premešamo in pri nizki temperaturi med stalnim mešanjem kuhamo 15 minut. Solimo po okusu. Omako precedimo skozi cedilo.


Priprava čebulne marmelade
Sestavine za čebulno marmelado:
500 g rdeče čebule
0,5 dl olivnega olja
½ žličke soli
1 dl rdečega vina
3 žlice sladkorja
2 žlici balzamičnega kisa
½ žličke rožmarina
½ žličke timijana
Čebulo olupimo in narežemo na zelo tanke lističe. V ponvi segrejemo olivno olje. Čebulo predevamo v ponev in solimo. Med stalnim mešanjem (čebula ne sme porjaveti) jo pri nizki temperaturi kuhamo 30 minut.
Dodamo sladkor, počakamo, da nekoliko karamelizira, nato prilijemo vino ter začinimo z rožmarinom in timijanom.
Povišamo temperaturo, počakamo, da polovica tekočine povre, nato pa zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 20 minut, da se čebula povsem zmehča. Vmes večkrat premešamo.
Prilijemo balzamični kis, premešamo in kuhamo še 5 minut.

Ker bomo naredili več marmelade, kot jo potrebujemo za burgerje, jo lahko shranimo v kozarčke za vlaganje, ki smo jih pred tem segrevali 15 minut v pečici pri 110 °C. Kozarčke seveda tesno zapremo s pokrovčki, ki smo jih prekuhali v vreli vodi in nato dobro osušili.
