Včasih se zgodi, da recepti za nove jedi nastanejo popolnoma nepričakovano in čisto po naključju. Ta je eden izmed takšnih. V upanju, da bom dobil sočen kos pečenega mesa, sem v pečici najprej spekel kare. Žal nisem imel te sreče, saj je bilo meso zelo pusto. Še najbolj bi bilo uporabno hladno in narezano čisto na tanko ter uporabljeno za sendviče. Skratka, na hitro sem si moral izmisliti omako, da ne bi zaradi preveč pustega mesa poslušal kritik pri kosilu. Uporabil sem že kuhano zelenjavo iz juhe, jo pretlačil, ji dodal gorčico ter še nekaj dodatkov in tako je nastala prav okusna omaka. Meso bomo tokrat pripravili drugače, omaka pa bo narejena po istem postopku.
Sestavine za 4 osebe:
4 dl jušne osnove
1 peteršiljeva korenina
1 večji korenček (100 g)
¼ gomoljne zelene
1 kg svinjskega kareja brez kosti v kosu
sol, poper
oljčno olje
0,5 dl belega vina
3 žličke gorčice
½ žličke ingverja
1 žlička akacijevega medu
2 žlički riževe moke
3 žlice svetle sojine omake
peteršilj
Kako pripravimo svinjski kare v gorčični omaki?
V jušni osnovi skuhamo korenček, gomoljno zeleno in peteršiljevo korenino. Juho odcedimo, skuhano zelenjavo pa predevamo v posodico in spasiramo s paličnim mešalnikom.
Meso razrežemo na približno 1 cm debele zrezke, ki jih solimo in popramo na obeh straneh, nato pa popečemo v vroči ponvi, v katero smo kanili nekaj oljčnega olja. Prilijemo vino in s kuhalnico z dna ponve postrgamo ostanke od pečenja. Ko polovica vina povre, prilijemo jušno osnovo. Pokrijemo ponev in jed pri nizki temperaturi dušimo 20 minut. Dodamo spasirano zelenjavo ter v omako vmešamo gorčico, ingver in med.
V kozarcu dobro zmešamo riževo moko, sojino omako in 1 dl vode. V omako vmešamo podmet in kuhamo še 5 minut. V kolikor je omaka pregosta, prilijemo še nekaj vode.
Pripravljeno jed potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo s skuhanim rižem.