Večina vas brstični ohrovt verjetno pripravlja tako, da ga skuha v vreli vodi. Tokrat ga bomo pripravili na povsem drugačen način, in sicer tako, da bo primeren za kakšno posebno priložnost ali slavnostno večerjo. Brstični ohrovt lahko namreč z nekaj nevsakdanjimi dodatki, kot so mandljevi lističi in semena granatnega jabolka, povzdignemo na nivo vrhunskih restavracij.
Sestavine:
250 g rdeče čebule
oljčno olje
sol
450 g brstičnega ohrovta
1 žlica masla
15 g mandljevih lističev
1 žlica limoninega soka
1 granatno jabolko
Kako pripravimo na žaru pečen brstični ohrovt?
Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na tanke lističe. V naoljeni ponvi jo popečemo, nato pa jo predevamo v skledico in rahlo solimo.
Brstični ohrovt razrežemo na polovice. V segreto žar ponev kanemo nekaj oljčnega olja, nato pa po ponvi porazdelimo brstični ohrovt, in sicer tako, da so odrezane ravne polovice obrnjene navzdol. Pečemo 4–5 minut, da se ohrovt na spodnji strani zapeče (in dobi lepe odtise rebraste žar ponve). Ohrovt obrnemo in ga popečemo še po drugi strani. Po kakšnih 3 minutah, ko je ohrovt popečen z obeh strani, ga predevamo v skledo in zmešamo s popečeno čebulo.
V manjši ponvi raztopimo maslo. Dodamo mandljeve lističe in jih na srednji temperaturi popečemo do zlatorjave barve. Pazimo, da se mandljevi lističi ne prismodijo. Prilijemo 1 žlico limoninega soka ter premešamo, nato pa vse skupaj prelijemo preko ohrovta v skledi.
Granatno jabolko razpolovimo in s pomočjo manjše žličke izluščimo rdeča semena, ki jih predevamo v skledico. Dve žlici semen granatnega jabolka potresemo po pečenem brstičnem ohrovtu.