Čebulna ciabatta (t. i. copatka) je ena izmed najbolj priljubljenih oblik italijanskega kruha. Karamelizirana čebula daje kruhu bogat okus, sladkobo in sočnost. V kolikor želite dobiti zračno luknjičavo strukturo sredice, vam priporočam, da si vzamete čas in testo čez noč pustite vzhajati v hladilniku. Zlato zapečena in hrustljava ciabatta kar kliče, da jo natrgate z rokami in jo potopite v najboljše oljčno olje, ki ga imate doma, ali pa jo prerežete na pol in si pripravite okusen sendvič.
Sestavine za štiri 240 g copatke: 280 g moke Manitoba ’00’, 120 g bele moke, 10 g soli, 300 g vode (75 % hidracija)
Sestavine za kvasni nastavek: 50 g moke, 50 g vode, ¼ žličke suhega kvasa, ½ žličke sladkorja
Sestavine za nadev: 120 g čebule, sol
Kako naredimo čebulno ciabatoo (copatko)?
V vroči ponvi na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Pražimo jo res zelo počasi (vsaj 20–30 minut) in večkrat premešamo. Čebulo na rahlo posolimo. Ko dobi zlatorjavo barvo, jo preložimo v skledo in počakamo, da se ohladi.
V kozarcu dobro premešamo vse sestavine za kvasni nastavek. Kozarec pokrijemo in maso pustimo počivati vsaj 4 ure.
V večji skledi zmešamo sestavine za testo. Pustimo jih počivati 1 uro, nato pa vanje vmešamo vzhajani kvasni nastavek. Skledo pokrijemo in testo pustimo vzhajati 1 uro, nato pa ga prepogibamo v 4 razmikih po 30 minut. Pred prepogibanjem si moramo obvezno navlažiti prste. Testo bo z vsakim prepogibanjem bolj povezano in elastično.
V testo vmešamo prepraženo čebulo, nakar ga predevamo na pomokano površino in oblikujemo hlebček. Pokrijemo ga s krpo in pustimo počivati 1 uro. Hlebček nato s spodvijanjem testa ponovno napnemo in ga preložimo v skledo, ki jo za 12 ur ali čez noč damo v hladilnik.

Po počasnem vzhajanju v hladilniku testo preložimo na pomokano površino in ga razdelimo na 4 dele. Vsak del oblikujemo v čim bolj napet hlebček. Hlebčke pokrijemo s kuhinjsko krpo in jih pustimo počivati 1 uro. Nato oblikujemo copatke, ki jih ponovno pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut.

Kako dolgo pečemo čebulne ciabatte?
Copatke pečemo približno 20 minut na srednji rešetki pečice, ki smo jo segreli na 240 stopinj. Na dno pečice položimo manjši pekač, v katerega vlijemo za 2 prsta visoko vrele vode. Tako se bo med peko naredila para, ki bo pripomogla k temu, da bo skorjica bolj hrustljava.
Pečene copatke preložimo na rešetko, da se ohladijo.


Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.