Čebulna ciabatta (copatka) | Okusno.si

Čebulna ciabatta (copatka)

Čebulna ciabatta (t. i. copatka) je ena izmed najbolj priljubljenih oblik italijanskega kruha. Karamelizirana čebula daje kruhu bogat okus, sladkobo in sočnost. V kolikor želite dobiti zračno luknjičavo strukturo sredice, vam priporočam, da si vzamete čas in testo čez noč pustite vzhajati v hladilniku. Zlato zapečena in hrustljava ciabatta kar kliče, da jo natrgate z rokami in jo potopite v najboljše oljčno olje, ki ga imate doma, ali pa jo prerežete na pol in si pripravite okusen sendvič.

Sestavine za štiri 240 g copatke: 280 g moke Manitoba ’00’, 120 g bele moke, 10 g soli, 300 g vode (75 % hidracija)

Sestavine za kvasni nastavek: 50 g moke, 50 g vode, ¼ žličke suhega kvasa, ½ žličke sladkorja

Sestavine za nadev: 120 g čebule, sol

Kako naredimo čebulno ciabatoo (copatko)?

V vroči ponvi na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Pražimo jo res zelo počasi (vsaj 20–30 minut) in večkrat premešamo. Čebulo na rahlo posolimo. Ko dobi zlatorjavo barvo, jo preložimo v skledo in počakamo, da se ohladi.

V kozarcu dobro premešamo vse sestavine za kvasni nastavek. Kozarec pokrijemo in maso pustimo počivati vsaj 4 ure.

V večji skledi zmešamo sestavine za testo. Pustimo jih počivati 1 uro, nato pa vanje vmešamo vzhajani kvasni nastavek. Skledo pokrijemo in testo pustimo vzhajati 1 uro, nato pa ga prepogibamo v 4 razmikih po 30 minut. Pred prepogibanjem si moramo obvezno navlažiti prste. Testo bo z vsakim prepogibanjem bolj povezano in elastično.

V testo vmešamo prepraženo čebulo, nakar ga predevamo na pomokano površino in oblikujemo hlebček. Pokrijemo ga s krpo in pustimo počivati 1 uro. Hlebček nato s spodvijanjem testa ponovno napnemo in ga preložimo v skledo, ki jo za 12 ur ali čez noč damo v hladilnik.

Po počasnem vzhajanju v hladilniku testo preložimo na pomokano površino in ga razdelimo na 4 dele. Vsak del oblikujemo v čim bolj napet hlebček. Hlebčke pokrijemo s kuhinjsko krpo in jih pustimo počivati 1 uro. Nato oblikujemo copatke, ki jih ponovno pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut.

Copatke pečemo približno 20 minut na srednji rešetki pečice, ki smo jo segreli na 240 stopinj. Na dno pečice položimo manjši pekač, v katerega vlijemo za 2 prsta visoko vrele vode. Tako se bo med peko naredila para, ki bo pripomogla k temu, da bo skorjica bolj hrustljava. Pečene copatke preložimo na rešetko, da se ohladijo.

cebulna-ciabatta

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top