Mandljeva pita s hruškami | Okusno.si

Mandljeva pita s hruškami

Sestavine za testo:
200 g moke, 1 ščep soli, 30 g sladkorja v prahu, 100 g masla, 1 jajce, 0,5 dl sladke smetane

Sestavine za nadev:
80 g masla, 80 g sladkorja v prahu, 1 vanilin sladkor, 2 jajci, 0,5 dl sladke smetane, 30 g moke, 100 g mletih mandljev, 4 sočne hruške (opcijsko: 700 g hruškovega kompota), 1 pest mandljevih lističe

Kako naredimo mandljevo pito s hruškami

V posodo presejemo moko in ji primešamo sladkor v prahu ter ščep soli. Dodamo na koščke narezano hladno maslo, ki ga s konicami prstov vmešamo v moko. Ko dobimo nekakšen drobljenec (brez večjih kosov masla), primešamo razžvrkljano jajce in sladko smetano. Vse skupaj na hitro zgnetemo v kompaktno testo.

Testo oblikujemo v kepo, ga zavijemo v folijo za živila in damo za 45 minut počivati v hladilnik.

Na pomokani površini ohlajeno testo razvaljamo v obliko kroga, katerega premer mora biti za 4 cm daljši od premera pekača za peko pit, saj moramo s testom pokriti tako dno kot rob pekača. Okrogel pekač namastimo z maslom in poprašimo z ostro moko (odvečno moko odstranimo) ali pa ga obložimo s peki papirjem. Testo prenesemo v pekač in ga s prsti nežno oblikujemo po modelu pekača. Odvečne kose testa, ki gledajo čez rob pekača, obrežemo. Testo prepikamo z vilicami.

testo za pito

Iz peki papirja izrežemo krog, ki ustreza površini pekača in ga položimo na testo. Nanj položimo kroglice za slepo peko ali pa npr. suh fižol, saj moramo
testo obtežiti, da bo med peko obdržalo prvotno obliko.

Testo pečemo 10 minut v pečici, ki smo jo segreli na 180 °C. Pekač vzamemo iz pečice. Odstranimo kroglice za peko in peki papir. Ko se testo ohladi, ga obložimo z nadevom.

Priprava nadeva za mandljevo pito

Maslo, vanilin sladkor in sladkor v prahu penasto umešamo. Dodamo jajca in smetano. Mešanico zmiksamo, da se vse sestavine lepo povežejo. Nato vanjo vmešamo presejano moko in mlete mandlje. Testo v pekaču enakomerno premažemo z nadevom.

nadev za pito

Hruške olupimo, jih razpolovimo in jim odstranimo peščišče. Vzdolžno jih narežemo na približno 5 mm debele rezine. Narezane hruške razporedimo po vrhu nadeva. Za pito sem uporabil 350 g narezanih hrušk.

Kako dolgo pečemo pito

Pito pečemo približno 45–50 minut v pečici, ki smo jo segreli na 180 °C. Ko je pita pečena, jo potresemo z mandljevimi lističi, ki smo jih do zlate barve počasi prepražili v ponvi brez maščobe.

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top