Zgodaj spomladi, ko se nabira čemaž, si lahko večkrat pripravimo kakšno jed iz te rastline. Če ga boste nabirali sami, potem seveda pazite, da čemaža ne zamenjate npr. s šmarnico ali podleskom, ker se lahko vse skupaj zelo slabo konča.
Sestavine za pripravo čemaževe juhe (za 4 osebe):
olivno olje, 1 čebula, 1 večji krompir, 1 l jušne osnove, 1 pest čemaževih listov, sol, poper, 1 žlica kisle smetane
Postopek priprave čemaževe juhe
Krompir olupimo in narežemo na koščke.
Čebulo olupimo in sesekljamo.
Na olivnem olju pri nizki temperaturi prepražimo čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo krompir in na grobo narezan čemaž. Prilijemo jušno osnovo in solimo po okusu.
Pokrijemo posodo in kuhamo 20 minut. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Popramo in vmešamo žlico kisle smetane.


Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.