Ravioli s čemažem | Kuharski recepti - Okusno.si

Ravioli s čemažem

Ko se zgodaj spomladi začne sezona čemaža, ga je smiselno zaužiti na različne načine, saj je svež čemaž na voljo le nekaj tednov. Jaz imam najraje čemaževo juho. Na tej strani pa si lahko preberete recept za okusne raviole, polnjene s to gozdno dobroto. Kako naredimo čemaževe raviole v parmezanovi omaki potresene s praženimi lešniki za 4 osebe?

Sestavine za testo za raviole (za 26 raviolov):
400 g ostre moke, 4 jajca

Sestavine za nadev:
150 g rikote, 80 g čemaža, 50 g krušnih drobtin, 20 g parmezana, poper, sol

Sestavine za omako:
2,5 dcl zelenjavne jušne osnove, 2 dcl smetane za kuhanje, sol, poper, 30 g parmezana

Sestavine za posip:
celi lešniki, peteršilj ali drobnjak, parmezan

Kako naredimo testo za raviole?

V skledi zmešamo 400 g ostre moke in 4 jajca. Dobro pregneteno testo zavijemo s folijo za živila in ga damo za 30 minut počivati v hladilnik. Podrobna navodila za pripravo testa za raviole so opisana tukaj: https://www.okusno.si/testo-za-testenine/.

Ohlajeno testo razrežemo na 4 dele in vsakega posebej na tanko razvaljamo s pomočjo aparata za pripravo testenin. Jaz razvaljam testo za raviole na debelino številko 6.

Kako naredimo nadev za raviole?

V večjem loncu segrejemo vodo, ki ji dodamo žličko soli. Ko voda zavre, dodamo čemaževe liste in kuhamo 5 minut. Čemaž odcedimo in zmiksamo s sekljalnikom ali paličnim mešalnikom. Ohlajen čemaž zmešamo z rikoto, parmezanom in drobtinami. Solimo in popramo po okusu.

čemaž rikota

Kako naredimo raviole s čemažem?

Razvaljano testo položimo na pomokano desko. Čopič namočimo v vodo in premažemo testo po eni strani daljše stranice. Na testo polagamo žličko nadeva, približno 3-4 narazen. Testo po dolžini prepognemo čez nadev in sicer tako, da se robova testa stikata. S prsti gremo previdno okoli nadeva, tako da stisnemo zrak in da se testo sprime. S pomočjo nožka za testenine ali ustreznega modelčka izrežemo raviole.

Kako naredimo omako za raviole?

V kozico prilijemo 2 zajemalki zelenjavne jušne osnove ali pa vode v kateri smo skuhali čemaž. Dodamo 2 dcl smetane za kuhanje in 30 g naribanega parmezana. Mešamo in kuhamo na nizki temperaturi kakšnih 5 minut, da se omaka zgosti. Solimo in popramo po okusu.

Kako dolgo kuhamo raviole s čemažom?

Raviole kuhamo približno 8 minut v osoljeni vreli vodi. Kuhane raviole odcedimo, predevamo na krožnik in prelijemo z omako. Raviole s čemažem lahko potresemo z grobo sesekljanimi lešniki, ki smo jih na hitro prepražili, s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom in s parmezanom.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top