Čemaževa juha je tipična predstavnica pomladne kuhinje in je priljubljena izbira za ljubitelje zdrave ter okusne prehrane. Čemaževa juha je bogata z vitamini in minerali, ki pomagajo krepiti imunski sistem in izboljšuje splošno počutje. Recept za čemaževo juho vas bo popeljal skozi vse korake priprave te izvrstne juhe ter podal predloge za dodatno oplemenitenje.
Sestavine za čemaževo juho (za 4 osebe):
• 2 čebuli
• 250 g krompirja (2 srednje velika krompirja)
• 250 g čemaža
• 80 g pancete
• 1 l zelenjavne jušne osnove
• olivno olje
• lovorjev list
• sol, poper
Kako skuhamo čemaževo juho?
Krompir olupimo in ga narežemo na kocke. Čebulo na drobno sesekljamo. V lonec kanemo nekaj olivnega olja. Dodamo sesekljano čebulo. Na zmernem ognju pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Dodamo na kocke narezan krompir in prilijemo jušno osnovo. Solimo po okusu, dodamo lovorjev list. Pokrijemo posodo in kuhamo 30 minut.
Dodamo na grobo sesekljan čemaž in kuhamo še 10 minut. S paličnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo. Začinimo s sveže mletim poprom.
V vroči ponvi popečemo tanke rezine pancete. Odložimo jih na papirnato brisačo, ki popivna odvečno maščobo. Ohlajeno panceto na drobno sesekljamo.
V vroči ponvi popečemo pest sesekljanega čemaža.
Kako pripravimo poširano jajce in hrustljavo panceto?
Jajce razbijemo in ga prelijemo v skledico. V kozici zavremo vodo. Posodo odstavimo in vanjo prelijemo jajce. Pokrijemo posodo in počakamo 3 minute. S penovko vzamemo poširano jajce iz posode in ga položimo na papirnato brisačo, da odteče odvečna voda. Podrobna navodila o tem kako se naredi poširano jajce si lahko ogledate tudi na naslednji povezavi: https://www.okusno.si/posirano-jajce/.
Kako serviramo čemaževo juho?
Čemaževo juho serviramo v globok krožnik. Na sredo previdno dodamo poširano jajce, ki ga potresemo s sesekljano panceto in potresemo s popečenim čemažem. Jajce na rahlo posolimo.
Kaj je čemaž?
Čemaž, ki je poznan tudi kot divji česen ali medvedji česen, je vrsta divje čebule, ki raste na vlažnih, gozdnatih območjih. Čemaž raste v Evropi in delih Azije ter ima močan, oster okus, ki je podoben običajnemu česnu, vendar je blažji in nekoliko slajši. Čemaž ima dolge, široke liste, ki spominjajo na liste šmarnice, in majhne, bele cvetove, ki cvetijo spomladi.
V kuhinji lahko divji česen oz. čemaž uporabite v različnih jedeh, da dodate okus in globino. Lahko ga nasekljamo in dodamo solatam, juham, enolončnicam ali uporabimo za pripravo pesta ali drugih omak. Čemaž je okusen tudi, če ga prepražimo in postrežemo z mesom ali zelenjavo.
Zelo pomembno je, da pri nabiranju čemaž pravilno prepoznate in ga ne zamenjate recimo z jesenskim podleskom ali šmarnico, ki so strupene rastline in zelo nevarne za uživanje.
Čemaževa juha je več kot le okusna jed; je simbol prebujanja narave in začetek zdravega obdobja v letu. Z njeno pripravo ne prinašamo le edinstvenih okusov na naše krožnike, ampak tudi izkoristimo naravne zdravilne učinke čemaža. Ne glede na to, ali čemaževo juho pripravljate prvič ali ste že izkušeni v kuhanju s čemažem, verjamemo bo ta pomladna specialiteta odslej naprej del vašega jedilnika.