Čemaževa juha je tipična predstavnica pomladne kuhinje in je priljubljena izbira za ljubitelje zdrave ter okusne prehrane. Čemaževa juha je bogata z vitamini in minerali, ki pomagajo krepiti imunski sistem in izboljšuje splošno počutje. Recept za čemaževo juho vas bo popeljal skozi vse korake priprave te izvrstne juhe ter podal predloge za dodatno oplemenitenje.
Sestavine za čemaževo juho (za 4 osebe):
• 2 čebuli
• 250 g krompirja (2 srednje velika krompirja)
• 250 g čemaža
• 80 g pancete
• 1 l zelenjavne jušne osnove
• olivno olje
• lovorjev list
• sol, poper
Kako skuhamo čemaževo juho?
Krompir olupimo in ga narežemo na kocke. Čebulo na drobno sesekljamo. V lonec kanemo nekaj olivnega olja. Dodamo sesekljano čebulo. Na zmernem ognju pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Dodamo na kocke narezan krompir in prilijemo jušno osnovo. Solimo po okusu, dodamo lovorjev list. Pokrijemo posodo in kuhamo 30 minut.
Dodamo na grobo sesekljan čemaž in kuhamo še 10 minut. S paličnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo. Začinimo s sveže mletim poprom.
V vroči ponvi popečemo tanke rezine pancete. Odložimo jih na papirnato brisačo, ki popivna odvečno maščobo. Ohlajeno panceto na drobno sesekljamo.
V vroči ponvi popečemo pest sesekljanega čemaža.
Kako pripravimo poširano jajce in hrustljavo panceto?
Jajce razbijemo in ga prelijemo v skledico. V kozici zavremo vodo. Posodo odstavimo in vanjo prelijemo jajce. Pokrijemo posodo in počakamo 3 minute. S penovko vzamemo poširano jajce iz posode in ga položimo na papirnato brisačo, da odteče odvečna voda. Podrobna navodila o tem kako se naredi poširano jajce si lahko ogledate tudi na naslednji povezavi: https://www.okusno.si/posirano-jajce/.
Kako serviramo čemaževo juho?
Čemaževo juho serviramo v globok krožnik. Na sredo previdno dodamo poširano jajce, ki ga potresemo s sesekljano panceto in potresemo s popečenim čemažem. Jajce na rahlo posolimo.
Čemaž – dodatne informacije
Čemaž, ki je glavna sestavine čemaževe juhe, je znan tudi kot divji česen, je prava zakladnica narave. Ima blag, česnov okus, ki je popoln za juhice, kot je ta, saj doda jedi prijetno aromo, ne da bi jo preplavil s premočnim okusom. Čemaž je več kot le okusna rastlina; vsebuje tudi številne zdravilne lastnosti. Pogosto se uporablja v tradicionalni kuhinji zaradi njegovih protibakterijskih in protivnetnih učinkov. Pravijo, da čemaž pomaga pri razstrupljanju telesa in krepi imunski sistem, kar ga naredi še posebej priljubljenega spomladi.
Pri nabiranju čemaža je vedno pomembno, da ga pravilno prepoznamo, saj je v naravi nekaj podobnih rastlin, ki so strupene, kot sta šmarnica ali jesenski podlesek. Prav zato me veseli, da imam svoje preverjene lokacije za nabiranje te dragocene rastline, ki mi omogočajo, da vsako leto pripravim to okusno in zdravo juho.