Če bi znanemu slovenskemu športnemu komentatorju Goranu Obrezu prepustil napovednik recepta za čokoladni mousse, bi verjetno zapisal nekako takole: »Spoštovane in spoštovani, udobno se namestite v vaše fotelje, preklopite televizijo na vaš priljubljeni program, v roke pa vzemite žličko in veliko skodelico čokoladnega moussa ter se prepustite užitkom.«
Sestavine za 4 osebe:
- 4 jajca
- 2 veliki žlici sladkorja v prahu
- 1 ščep soli
- 100 g temne čokolade
- 0,3 dl likerja amaretto
Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg. Med mešanjem mu dodamo sladkor v prahu in ščepec soli.
Nad vodno kopeljo v manjši posodi raztopimo čokolado. Posodo odstavimo.
V drugi posodi nad vodno kopeljo stepemo rumenjake. Prilijemo amaretto. Stepemo tako dolgo, da temperatura rumenjakov doseže 75 °C.
V rumenjake prilijemo stopljeno čokolado. Dobro premešamo in odstavimo posodo.
V jajčno mešanico počasi in narahlo primešamo beljakov sneg.
Vse skupaj prelijemo v skodelice in jih postavimo v hladilnik za vsaj 3–4 ure, da se čokoladni mousse res dobro ohladi.
Možnost
Beljakov sneg lahko nadomestimo s stepeno sladko smetano (2 dl), ki smo ji primešali 1 žlico sladkorja v prahu ter 100 g sira mascarpone.