Paradižnikova fokača (focaccia) - Kuharski recepti - Okusno.si

Paradižnikova fokača (focaccia)

Če boste obiskali italijansko pekarno, boste naleteli na čebulne, olivne, zeliščne in paradižnikove fokače. Običajno si fokačo privoščim kot popoldanski prigrizek med pohajkovanjem po italijanskih mestih. Odlično pa se prileže tudi zvečer ob kozarcu vina.

Sestavine za pripravo paradižnikova fokače: 500 g gladke moke, 1 žlička soli, 7 g suhega kvasa ali 20 g svežega kvasa, sladkor, 1 dcl olivnega olja, 2 dcl mlačne vode, rožmarin, origano, posušen paradižnik, češnjevec, groba morska sol

Kako se naredi focaccia?

  1. 500g gladke moke presejemo v večjo skledo in primešamo malo zvrhano žličko soli. Dodamo vrečko suhega kvasa, ščepec sladkorja, 0.5 dcl olivnega olja ter 1.5-2 dcl mlačne vode (odvisno od moke, ki jo uporabimo).
  2. Vse skupaj dobro premešamo in zamesimo v gladko testo (testo gnetemo vsaj 5 minut).
  3. Hlebček testa premažemo z olivnim oljem in ga preložimo v posodo kjer bo vzhajal (volumen posode naj bo vsaj 2x večji od hlebčka testa). Posodo prekrijemo s krpo.
  4. Češnjev paradižnik narežemo na polovičke. Če je malce večji, ga narežemo na četrtinke. Posušen paradižnik nasekljamo na približno 0,5cm velike kose. Češnjev in posušen paradižnik damo v posodico in potresemo z rožmarinom ter origanom. Vmešamo 0,5 dcl olivnega olja ter vse skupaj dobro premešamo.
  5. Ko testo naraste na 2x velikost (približno po 1 uri vzhajanja), ga razdelimo na dva dela in na pomokani površini razvaljamo na približno 1cm debeline.
  6. Obložimo ga s pripravljenim paradižnikovim nadevom, nakar s prsti vtremo nadev v testo.
  7. Testo prestavimo na pomaščen pekač in ga pustimo vzhajati na toplem še 20 minut.
  8. Predno damo testo v pečico, ki smo jo ogreli na 220°, ga posolimo z grobo mleto morsko soljo.
  9. Pečemo približno 20 minut oziroma tako dolgo dokler focaccia ne dobi zlato rjave skorje.
  10. Pečeno focaccio pokapamo z olivnim oljem.

 

Focaccia –  dodatne informacije

Beseda “focaccia” izhaja iz latinske besede “focus,” ki pomeni “ognjišče” ali “kurišče.” To se nanaša na način peke kruha, ki so ga v starih časih pekli na ognjišču ali v krušni peči. Focaccia je tradicionalno italijanski ploski kruh, ki je pogosto prelit z olivnim oljem, zelišči in drugimi dodatki, kot so sol, rožmarin, oljke, čebula ali paradižniki.

Focaccia ima globoke korenine v rimskem obdobju, kjer so že pripravljali podoben ploski kruh, imenovan “panis focacius.” Ta kruh so pekli v pepelu ognjišča in ga pogosto obogatili z različnimi dodatki. Tradicija peke focaccie se je skozi stoletja razvijala in razširila po celotni Italiji, kjer so se oblikovale različne regionalne različice tega okusnega kruha.

Danes je focaccia priljubljena po vsem svetu in se pogosto uporablja kot priloga, podlaga za sendviče ali celo kot samostojna jed, ki jo spremljajo različni namazi in dodatki.

1 thought on “Paradižnikova fokača (focaccia)”

  1. Bejisa

    Odlična foccacia,pohvaljena tudi s strani prijateljev

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top