Paradižnikova fokača (focaccia)

Če boste obiskali italijansko pekarno, boste naleteli na čebulne, olivne, zeliščne in paradižnikove fokače. Običajno si fokačo privoščim kot popoldanski prigrizek med pohajkovanjem po italijanskih mestih. Odlično pa se prileže tudi zvečer ob kozarcu vina.

Sestavine za pripravo paradižnikova fokače: moka, sol, sladkor, olivno olje, kvas, rožmarin, origano, posušen paradižnik, češnjevec

fokaca focaccia

Priprava:

  1. 500g gladke moke presejemo v večjo skledo in primešamo malo zvrhano žličko soli. Dodamo vrečko suhega kvasa, ščepec sladkorja, 0.5 dcl olivnega olja ter 1.5-2 dcl mlačne vode (odvisno od moke, ki jo uporabimo).
  2. Vse skupaj dobro premešamo in zamesimo v gladko testo (testo gnetemo vsaj 5 minut).
  3. Hlebček testa premažemo z olivnim oljem in ga preložimo v posodo kjer bo vzhajal (volumen posode naj bo vsaj 2x večji od hlebčka testa). Posodo prekrijemo s krpo.
  4. Češnjev paradižnik narežemo na polovičke. Če je malce večji, ga narežemo na četrtinke. Posušen paradižnik nasekljamo na približno 0,5cm velike kose. Češnjev in posušen paradižnik damo v posodico in potresemo z rožmarinom ter origanom. Vmešamo 0,5 dcl olivnega olja ter vse skupaj dobro premešamo.
  5. Ko testo naraste na 2x velikost (približno po 1 uri vzhajanja), ga razdelimo na dva dela in na pomokani površini razvaljamo na približno 1cm debeline.
  6. Obložimo ga s pripravljenim paradižnikovim nadevom, nakar s prsti vtremo nadev v testo.
  7. Testo prestavimo na pomaščen pekač in ga pustimo vzhajati na toplem še 20 minut.
  8. Predno damo testo v pečico, ki smo jo ogreli na 220°, ga posolimo z grobo mleto morsko soljo.
  9. Pečemo približno 20 minut oziroma tako dolgo dokler focaccia ne dobi zlato rjave skorje.
  10. Pečeno focaccio pokapamo z olivnim oljem.

Zaznamki

1 komentar

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top