Tako kot se pršut lepo ujema s šparglji, se kozice lepo ujemajo z bučkami. Harmonija okusov, ki jo dajo spodaj navedene sestavine je res božanska.
Sestavine za pripravo rižote s kozicami in bučkami (za 2 osebi):
1 čebula, 2 stroka česna, olivno olje, 200 g riža Arborio , 300 g kozic, 1 bučka, 15g masla, 1 žlica parmezana, češnjev paradižnik, belo vino, mediteranske začimbe, 0,6l ribje osnove
- V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo (ne sme porjaveti).
- Dodamo riž in počakamo, da postekleni.
- Zalijemo z 1dcl vina
- Ko se vino vpije, začnemo zalivati z ribjo osnovo, ki mora biti vroča, saj ne smemo dopustiti, da se tekočina v kateri se kuha riž ohladi.
- Po 10 minutah kuhanja dodamo kozice, ki smo jih pripravili po spodaj opisanem postopku.
- Kuhamo še približno 5 minut. Ko je riž, skuhan dodamo nekaj kosmičev masla in 2 veliki žlici naribanega parmezana. Vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.
Omaka s kozicami
- V ponvi segrejemo olivno olje in na njem skupaj z grobo narezanim česnom prepražimo na tanke kolobarje narezane bučke in repke kozic, ki smo jim odstranili lupino.
- Zalijemo z belim vinom in počakamo, da ga polovica povre.
- Dodamo olupljenje češnjeve paradižnike (najlažje jih boste olupili če jih boste dali za 1 minuto kuhati v vrelo vodo), ki jih narežemo na polovičke.
- Kuhamo 10 minut.