Vanilijev sladoled

vanilijev sladoledV vročih poletnih mesecih se še kako prileže sladoled. Nikakor ne pravim, da ne tudi med letom. Sladoled si lahko pripravimo tudi doma. Sicer ni tako preprosto kot oditi do prve trgovine in si kupiti banjico, ima pa zato priprava domačega sladoleda prav poseben čar. Posedovanje aparata za pripravo sladoleda sicer ni pogoj, boste pa do sladoleda prišli veliko hitreje in preprosteje, kot če ga nimate.

Sestavine za vanilijev sladoled: 5 dl mleka, 1 vanilijev strok, 4 rumenjaki, 100 g sladkorja, 1,5 dl sladke smetane

V  kozici do vrelišča segrejemo mleko. Zmanjšamo temperaturo, dodamo vanilijev strok in počasi kuhamo 10 minut. Vanilijev strok odstranimo, ga vzdolžno razpolovimo in postrgamo semena, ki jih damo nazaj v mleko.

Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Med mešanjem začnemo zelo počasi prilivati mleko, v katerem se je kuhal vanilijev strok. Vse skupaj prelijemo nazaj v posodo, postavimo na štedilnik in pri nizki temperaturi med stalnim mešanjem kuhamo tako dolgo, da se krema zgosti. Pazimo, da mleko ne zavre.

Odstavimo posodo, prilijemo sladko smetano in premešano. Počakamo, da se krema ohladi na sobno temperaturo, nato jo prestavimo v hladilnik vsaj za 2–3 ure (najboljše preko noči).

Ohlajeno kremo prelijemo v aparat za pripravo sladoleda in naredimo sladoled. Pri tem upoštevamo navodila, ki smo jih dobili ob nakupu aparata. Ko dobi sladoled primerno gostoto, ga predevamo v nizko plastično posodo, ki jo zapremo s pokrovom. Sladoled damo še za kakšno uro ali dve v zamrzovalno skrinjo. Vmes ga vsakih 30 minut premešamo.

Če nimamo aparata za sladoled, damo posodo z jajčno kremo v zamrzovalnik. Če ne želimo, da postane trda kot kamen, jo moramo približno vsakih 10 minut vzeti iz zamrzovalnika in na hitro premešati (da razbijemo kristale in vmešamo nekaj zraka v kremo). Postopek ponavljamo, dokler ne dobimo mehke in seveda dovolj ohlajene sladoledne strukture.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top