Vanilijev sladoled 🍨 - Kuharski recepti - Okusno.si

Vanilijev sladoled 🍨

V vročih poletnih mesecih se še kako prileže sladoled. Nikakor ne pravim, da ne tudi med letom. Sladoled si lahko pripravimo tudi doma. Sicer ni tako preprosto kot oditi do prve trgovine in si kupiti banjico, ima pa zato priprava domačega sladoleda prav poseben čar. Posedovanje aparata za pripravo sladoleda sicer ni pogoj, boste pa do sladoleda prišli veliko hitreje in preprosteje, kot če ga nimate.

Sestavine za vanilijev sladoled: 5 dl mleka, 1 vanilijev strok, 4 rumenjaki, 100 g sladkorja, 1,5 dl sladke smetane

Kako pripravimo domač vanilijev sladoled?

V  kozici do vrelišča segrejemo mleko. Zmanjšamo temperaturo, dodamo vanilijev strok in počasi kuhamo 10 minut. Vanilijev strok odstranimo, ga vzdolžno razpolovimo in postrgamo semena, ki jih damo nazaj v mleko.

Rumenjake in sladkor penasto umešamo.

jajca penasto vmesamo

Med mešanjem začnemo zelo počasi prilivati mleko, v katerem se je kuhal vanilijev strok. Vse skupaj prelijemo nazaj v posodo, postavimo na štedilnik in pri nizki temperaturi med stalnim mešanjem kuhamo tako dolgo, da se krema zgosti. Pazimo, da mleko ne zavre.

Kako dolgo hladimo vanilijev sladoled?

Odstavimo posodo, prilijemo sladko smetano in premešano. Počakamo, da se krema ohladi na sobno temperaturo, nato jo prestavimo v hladilnik vsaj za 2–3 ure (najboljše preko noči).

Ohlajeno kremo prelijemo v aparat za pripravo sladoleda in naredimo sladoled.

aparat za sladoled

Pri tem upoštevamo navodila, ki smo jih dobili ob nakupu aparata. Ko dobi sladoled primerno gostoto, ga predevamo v nizko plastično posodo, ki jo zapremo s pokrovom. Sladoled damo še za kakšno uro ali dve v zamrzovalno skrinjo. Vmes ga vsakih 30 minut premešamo.

Kako naredimo vanilijev sladoled, če nimamo aparata za sladoled?

Če nimamo aparata za sladoled, damo posodo z jajčno kremo v zamrzovalnik. Če ne želimo, da postane trda kot kamen, jo moramo približno vsakih 10 minut vzeti iz zamrzovalnika in na hitro premešati (da razbijemo kristale in vmešamo nekaj zraka v kremo). Postopek ponavljamo, dokler ne dobimo mehke in seveda dovolj ohlajene sladoledne strukture.

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top