Mamma mia, bi verjetno glasno vzkliknil marsikateri Italijan, ko bi poskusil tole kraško verzijo rižote narejene iz radiča, refoška in terana.
Sestavine za pripravo kraške rižote (za 2 osebi): 100 g pršuta, olivno olje, 2 stroka česna, 200 g riža arborio, 1 dcl terana, 6 dcl jušne osnove, sol, 100 g radiča, 20 g masla, peteršilj, 1 velika žlica naribanega parmezana
Kako pripravimo kraško rižoto?
- Na olivnem olju na hitro popečemo 10dag narezanega pršuta in dva stroka česna.
- Dodamo 2dl riža, mešamo pol minute in nato zalijemo z 1dcl rdečega vina.
- Pustimo vreti 1 minuto nakar zalijemo riž z zajemalko juhe (če je nimamo uporabimo vodo) in posolimo.
- Po 5 minutah kuhanja dodamo v riž na grobo narezan radič.
- Kuhamo in zalivamo tako dolgo dokler ni riž kuhan al´dente.
- Minuto pred koncem kuhanja dodamo narezan peteršilj.
- Odstavimo, vmešamo košček masla (25g), potresemo s parmezanom in serviramo.