Zavihajte rokave, pomokajte roke in se lotite priprave testa. Na obliko pripravljenih kapeletov se ne ozirajte preveč. Kakršnikoli že bodo, vas bo okus te jedi, ki jo boste zabelili z žajbljevim maslom, verjetno očaral. Tako kot je očaral mene v gostilnici na glavnem trgu v Piacenzi. Preberite si recept za jed “kapeleti z rikoto”.
Sestavine za testo:
300 g ostre moke, 3 jajca
Sestavine za nadev:
200 g ricotte, 3 žlice parmezana, sol, muškatni orešček
Sestavine za preliv:
40 g masla, 6 žajbljevih listov, parmezan
Iz moke in jajc zgnetemo testo, ga zavijemo v folijo in damo počivati v hladilnik za 30 minut. Ohlajeno testo razvaljamo s pomočjo naprave za izdelavo testenin na 1 mm debeline.
Testo narežemo na približno 6 x 6 cm velike kvadrate. Na vsak kvadrat damo žličko nadeva, ki ga pripravimo iz ricotte in parmezana, ki ju začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.
Kvadratke testa zvijemo v kapelete, ki jih damo kuhati v osoljeno vrelo vodo.
V ponvi segrejemo maslo in počakamo, da se speni (nikakor ne sme porjaveti) nakar dodamo sveže žajbljeve liste, zmanjšamo temperaturo in mešamo 1 minuto.
Ko so kapeleti skuhani al dente, jih odcedimo in damo v ponev z žajbljevim maslom.
Izdatno potresemo s parmezanom, vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.