Če ste sladkosnedi in imate radi skuto, potem bo hruškova pita prava stvar za vas. Priporočam uporabo hrušk iz kompota, saj so kompaktne in zelo sočne.
Sestavine za testo:
200 g moke, ščepec soli, 1 žlica sladkorja, 100 g masla, 1 jajce, 0,5 dcl sladke smetane
Sestavine za nadev:
hruškov kompot (820 g), ribezova marmelada, 2 jajci, 3 žlice moke, 250 g skute, 150 g ricotte, 1 dcl sladke smetane, 50 g sladkorja, 2 žlici limoninega soka
Kako naredimo hruškovo pito?
V posodo presejemo moko in jo zmešamo s ščepcem soli ter žlico sladkorja.
Dodamo na koščke narezano maslo, razžvrkljano jajce in sladko smetano. Vse skupaj zmešamo in zgnetemo v kompaktno testo.
Testo zavijemo v folijo in ga damo za 30 minut počivati v hladilnik.
Na pomokani površini razvaljamo testo v obliki kroga, katerega premer mora biti za 4 cm daljši od premera tortnega modela, saj moramo, ko s testom pokrijemo dno pomaščenega pekača, dobiti še 2 cm visok rob.
Testo obložimo s hruškovimi polovicami iz kompota. Pod vsako polovico hruške damo žličko ribezove marmelade.
Hruške prelijemo z nadevom, ki ga pripravimo tako, da zmešamo jajca, moko, skuto, ricotto, sladko smetano, sladkor in limonin sok.
Pečemo 40 minut pri temperaturi 180 °C.
Ko je torta pečena, pustimo, da se ohladi, nato pa jo damo preko noči v hladilnik.