Gnudi - žličniki s špinačo in ricotto - Kuharski recepti - Okusno.si

Gnudi – žličniki s špinačo in ricotto

Še ena jed za ljubitelje zeleno listnate in z vitamini bogate zelenjave, ki jo obožuje tudi Popeye. Gnudom, ki so italijanskega izvora, bi po domače lahko rekli tudi žličniki. Pri pripravi gnudov je pomembno predvsem to, da dobite kompaktno maso, ki bo obdržala svojo obliko, ko jo boste dali kuhati v vodo. Gnudi se lahko jedo kot priloga ali pa kot samostojna jed (še posebej, če jih zabelite z masleno žajbljevo omako in z obilo parmezana).

Sestavine za testo: 300 g špinače, 70 g gladke moke, 1 rumenjak, 150 g ricotte, 4 velike žlice parmezana, sol, muškatni orešček

Sestavine preliv: 40 g masla, 6 listov žajblja parmezan

Kako pripravimo testo za špinačne žličnike?

  1. Zmešamo na drobno narezano in odcejeno špinačo, ki smo jo predhodno blanširali v osoljeni vodi. Uporabimo lahko tudi že pripravljeno zamrznjeno špinačo, ki jo seveda odmrznemo in dobro odcedimo.
  2. V špinačo zamešamo moko in ricoto ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Po potrebi še dodamo moko, saj testo ne sme biti pretekoče.
  3. V vrelo osoljeno vodo, dodajamo žličnike, ki jih oblikujemo tako, da testo zajamemo z žlico, ga s pomočjo druge žlice oblikujemo v ovalno kepo, ki jo nato damo v vrelo vodo.

Kako pripravimo preliv za žličnike?

  1. Segrejemo maslo in počakamo, da se zapeni (nikakor ne sme porjaveti) nakar dodamo 6 žajbljevih listov, zmanjšamo ogenj na minimum, mešamo 1 minuto in odstavimo.
  2. Prelijemo žličnike, jih radodarno potresemo s parmezanom in vse skupaj dobro premešamo.

gnudi spinaca

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top