Goveji golaž je klasična jed, ki izvira iz bogate tradicije madžarske kuhinje. Značilna je po svoji gostoti, bogatem okusu in aromatičnih začimbah, ki jedi dajejo edinstven karakter. Ta recept za goveji golaž združuje kakovostne sestavine in preprost postopek priprave, s čimer je zagotovljen okusen in zadovoljiv obrok.
Sestavine za golaž:
500 g govejega mesa (bočnik), 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 2 žlički mlete rdeče paprike, poper, kajenski poper, sol, lovorjev list, majaron, čili, 1 polpekoči feferon, 1 žlička gorčice, 1 dcl rdečega vina, 1 žlica paradižnikove mezge, 3 žličke moke, peteršilj
Kako pripravimo goveji golaž?
- Na olju počasi prepražimo 3 srednje velike čebele, ki jih predhodno na drobno narežemo.
- Ko čebula postekleni, dodamo 3 narezane stroke česna, 500g na kose narezanega govejega mesa in 2 žlički mlete rdeče paprike. Pražimo 2-3 minute.
- Začinimo s soljo, kajenskim poprom, lovorjevim listom, poprom, majaronom, narezanimi pol-pekočimi feferoni.
- Zalijemo z 1 dcl rdečega vina in pustimo rahlo vreti 2 minuti.
- Zalijemo s 4 dcl vode in dušimo do mehkega (vsaj 1 uro).
- Dodamo 1 veliko žlico paradižnikove mezge in malo žlico gorčice. Kuhamo 10 minut.
- Iz 3 malih žlic moke in 1 dcl vode naredimo podmet za zgostitev golaža. Kuhamo nadaljnjih 10 minut.
- Tik pred koncem kuhanja potresemo golaž s peteršiljem in ga po želji začinimo tudi s čilijem, če nam ustreza bolj pekoč okus.
- Golaž lahko postrežemo s polento, makaroni ali kruhovimi cmoki.
Priprava govejega golaža se začne z izbiro pravega kosa mesa. V tem receptu je uporabljen bočnik, ki je idealen za dolgotrajno kuhanje, saj postane zelo mehak in sočen.
Goveji golaž – izvor, priprava, sestavine
Goveji golaž je tradicionalna enolončnica. Golaž izvira iz Madžarske. Narejen je iz govedine, čebule ter različnih začimb in zelišč, vključno s papriko, česnom, kumino in majaronom.
Za pripravo govejega golaža je priporočljivo goveje meso najprej na hitro popeči v velikem loncu. Nato dodamo sesekljano čebulo in jo kuhamo, dokler ni mehka in prosojna. Goveje meso in čebulo nato združimo s preostalimi sestavinami, zalijemo z nekaj vina in vodo ter dušimo nekaj ur, dokler se goveje meso ne zmehča in omaka zgosti.
Ena ključnih sestavin govejega golaža je mleta paprika. Paprika daje jedi značilno rdečkasto-oranžno barvo ter daje rahlo sladkast in dimljen okus. Poleg paprike, dodamo golažu še druge začimbe in zelišča, ki poskrbijo za globino in kompleksnost okusa.
Kako postrežemo golaž?
Goveji golaž običajno postrežemo s polento, kruhovimi cmoki, hrustljavim svežim kruhom ali testeninami. Goveji golaž lahko ga postrežemo tudi z rižem ali s krompirjem.
Skratka, goveji golaž je okusna in krepka jed, ki ima svoje korenine v madžarski kuhinji. Narejen je iz govedine, čebule ter različnih začimb in zelišč. Goveji golaž je ena najbolj okusnih in priljubljenih enolončnic.
Kakšna je razlika med golažem in golaževo juho?
Golaž in golaževa juha sta dva različna jedi, ki imata sicer nekatere skupne sestavine, vendar se razlikujeta v pripravi, teksturi in načinu postrežbe.
Golaž
- Golaž je mesna jed, ki izvira iz srednje in vzhodne Evrope, še posebej priljubljen je v Madžarski.
- Glavna sestavina golaža je meso, običajno goveje, svinjsko ali jagnječe, narezano na kocke.
- Meso se običajno praži na olju ali masti skupaj z nasekljano čebulo, papriko, paradižnikovo mezgo in začimbami, kot so česen, kumina in lovorjev list.
- Golaž se počasi kuha, da se meso zmehča in absorbira okuse začimb. Običajno se postreže kot glavna jed, ob strani pa se lahko ponudi krompir, testenine ali kruh.
Golaževa juha
- Golaževa juha je juha, ki ima za osnovo golaž, vendar je bolj tekoča in vsebuje več tekočine.
- Prav tako kot golaž se pripravlja s koščki mesa, čebulo, papriko, paradižnikovo mezgo in začimbami, a je tekstura juhe bolj tekoča.
- Poleg mesa se v golaževi juhi pogosto dodajo še korenje, krompir in druga zelenjava. Nekateri dodajo v golaževo juho tudi testenine ali rezanci.
- Golaževo juho se običajno postreže kot predjed pred glavno jedjo.
Glede na zapisano lahko rečemo, da je ključna razlika v teksturi in količini tekočine. Golaž je bolj gosta, mesna jed, medtem ko je golaževa juha bolj tekoča in se ponavadi postreže kot jušna jed.
to je pocerski recept za golaž.nikakor ne narediš dobrega golaža v tako kratkem času,zaporedju itd.
nikakor ne daješ moke oz. podmeta to je mimo:)
če kdo želi izvedeti kako se res naredi golaž v pravem pomenu besede mi lahko piše na mail.
lp johnny b
se opravičujem,to je moj mail:
johnny331@gmail.com
Johnny, zakaj na mail? Tu ga objavi! Vse zanima kakšen je pravi golaž.