Goveji zrezki v čebulni omaki

Potrpljenje, čas in pravi kos mesa so tri bistvene sestavine za pripravo slastnih govejih zrezkov.

Sestavine za 4 osebe:
800 g govejega podplečja
olje
800 g čebule
4 stroki česna
1 dl belega vina
6 dl vode
4 žličke gorčice
sol
poper
majaron
2 lovorjeva lista

goveji-zrezki-cebulna-omaka-1

Govedino razrežemo na približno 0,5 cm debele zrezke.

V ponvi na vročem olju popečemo zrezke na obeh straneh. Pečemo največ dva zrezka naenkrat. Pečene zrezke preložimo na krožnik.

goveji-zrezki

V ponev, kjer smo pekli zrezke, prilijemo nekaj olja in prepražimo na drobno narezano čebulo in česen.

čebulna omaka

Ko čebula postekleni, damo zrezke nazaj v ponev. Prilijemo 1 dl vina, zvišamo temperaturo in vse dobro premešamo. Počakamo, da polovica vina povre, nato prilijemo 6 dl vode. Dodamo gorčico in začinimo s soljo, poprom, majaronom in lovorjem.

goveji-zrezki-cebulna-omaka

Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in počasi kuhamo 2,5–3 ure. Vmes večkrat premešamo.

Ko so zrezki dovolj mehki, jih prestavimo na krožnik. Iz omake odstranimo lovorjeva lista in jo prelijemo v ožjo posodo, v kateri jo pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Omako prelijemo nazaj v ponev, v katero vrnemo tudi zrezke. Če je omaka preredka, jo lahko zgostimo tako, da ji dodamo 1 žlico krušnih drobtin in na hitro prevremo.

Jed ponudimo s širokimi rezanci in z zeleno solato.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top