Za pripravo lazanje si je potrebno vzeti čas, tudi če boste namesto doma narejenega testa uporabili lističe za lazanjo, ki jih boste kupili v trgovini. Čas pa ni zapravljen, saj je na koncu vsaka minuta vloženega dela bogato poplačana s slastnimi grižljaji.
Sestavine za testo:
500 g ostre moke, 5 jajc
Sestavine za nadev:
40 dag mletega mesa, 1 čebula, 2 stroka česna, 3dcl pasiranega paradižnika, 2 korenja, 1 bučka, 1 zelena paprika, 250g mozarelle, 50g parmezana, origano, sol, poper,lovorjev list, peteršilj
Sestavine za bešamel:
50g masla , 3 žlice moke, 3 dl mleka, sol, muškatni orešček, poper
Kako pripravimo testo za lazanjo?
Testo za lazanje pripravimo po naslednjem receptu.
Kako pripravimo nadev za lazanjo?
- Na olivnem olju prepražimo čebulo. Dodamo 2 stroka časa. Pražimo tako dolgo, da česen zarumeni in zadiši.
- Dodamo meso in pražimo tako dolgo, da se meso razpusti.
- Dodamo na drobno narezano zelenjavo (korenček, bučke) in 2 naribana korenja. Začinimo s soljo, origanom in poprom. Dolijemo 2 dcl vode in na rahlem ognju kuhamo 10 min.
- Dodamo 3 dcl pasiranega paradižnika oz. pelatov in kuhamo še vsaj 30 min.
- Pred koncem kuhanja dodamo na drobno narezan peteršilj.
Kako pripravimo bešamel za lazanjo
V posodi raztopimo maslo, dodamo 3 žlice moke in mešamo tako dolgo, da začne moka rumeneti. Dolijem 3 dcl mleka. Mešamo, da se ne naredijo grudice. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na rahlem ognju ob mešanju kuhamo vsaj 10 min.
Postopek priprava lazanje
- Spodnjo plast pekača namažemo z bešamelom. Nanj položimo liste za pripravo lazanje, ki smo jih predhodno kuhali 2 minuti v osoljeni vodi.
- Na plast testa nanesemo nadev. Po nadevu razporedimo na koščke narezano mozarello. Prekrijemo z drugo plastjo testa in ponovimo postopek.
- Tretjo plast testa prelijemo z bešamelom v katerega smo vmešali 50g naribanega parmezana.
- Pečemo 40 min. pri 220 st. C.
Dober tek!
Lazanja: izvor, priprava, sestavine
Izvor lazanje sega v starodavno Grčijo. Prvo zabeleženo različico lazanje je napisal Apicij, starorimska kuharska knjiga za gurmane, v 4. stoletju našega štetja. Prvotna različica lazanje ni bila testenina, kot jo poznamo danes, ampak somun, narejen iz moke in olja. Obložen je bil s sirom in zelišči ter spečen. To jed so postregli kot prilogo k drugim jedem.
Sčasoma se je lazanja razvila. Različne regije so jed prilagodile tako, da so vključevale svoje regionalne sestavine, kot so paradižniki, klobase in zelenjava. V 17. stoletju se je prvi recept za lazanjo pojavil v kuharski knjigi v Neaplju v Italiji. Ta recept je vseboval uporabo tankih plasti testenin, obloženih z omako in sirom ter kuhanih v globoki ponvi.
Danes je lazanja razširjena po vsem svetu in je npr. ena najbolj priljubljenih jedi v Združenih državah Amerike. Lazanja je krepka in prijetna jed, kot nalašč za družinski obrok ali za pogostitev gostov.
Lazanja je klasična italijanska jed, ki je priljubljena po vsem svetu. Lazanja sodi med testenine. Gre za vrsto testenin, ki je sestavljena iz izmeničnih plasti testenin, sira, mesa in omake. Lazanja je vsestranska jed, ki jo lahko prilagodite različnim kulinaričnim okusom in željam. Nadevi so lahko zelenjavni ali mesni, uporabljamo lahko različne vrste sirov in omak. Zaradi vsega tega ponuja priprava lazanje veliko možnosti eksperimentiranja.
Tradicionalna lazanja je sestavljena iz plasti ravnih testenin, sira ricotta, bolonjske omake, sira Parmigiano-Reggiano in mocarele. Ta klasična jed je lahko v številnih različicah, kot so vegetarijanska, morska ali celo veganska. Ključ do okusne lazanje je uporaba najbolj svežih sestavin. Začnite s kakovostnimi testeninami, sveže naribanim sirom in vašo najljubšo paradižnikovo omako. Ko so sestavine razporejene po plasteh, prelijemo lazanjo z bešamelom, nato pa jo v pečici zapečemo do zlato rjave barve.
Lazanja je odlična jed za pogostitev in jo lahko postrežete kot glavno jed ali prilogo. Ob lazanji se zelo prileže še solata in kozarev vina. Ne glede na to, ali iščete klasično italijansko jed ali nov pridih stare priljubljene jedi, vam bo lazanja zagotovo všeč.