Izkoščičen polnjen piščanec | Okusno.si

Izkoščičen polnjen piščanec

Da boste lahko pripravili polnjenega piščanca brez kosti, vam toplo priporočam, da si na YouTubu pogledate kakšen posnetek s podrobnim prikazom vseh rezov, ki so potrebni, da odstranimo vse kosti iz piščanca. V nasprotnem primeru bo priprava te jedi skorajda »mission impossible« ali pa boste morali recept preimenovati v razcufani polnjeni piščanec.

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 cel piščanec
  • sol
  • poper
  • 100 g pancete
  • 2 dl jušne osnove ali belega vina
  • olivno olje

Sestavine za nadev:

  • 2 čebuli
  • olivno olje
  • 4 male žemlje (stare 2 dni)
  • 1,5 dl mleka
  • 1 jajce
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček

Priprava nadeva
Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi na olivnem olju pražimo čebulo med stalnim mešanjem do zlatorjave barve.

Žemlje narežemo na kocke in jih predevamo v skledo. Prelijemo jih z 1,5 dl mlačnega mleka, primešamo razžvrkljano jajce, 1 žlico sesekljanega peteršilja in praženo čebulo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine med seboj lepo povežejo.

kruhova-fila

Priprava piščanca
Celega piščanca z ostrim nožem izkoščičimo. Poberemo mu prav vse kosti.

Razkoščičenega piščanca solimo in popramo po obeh straneh, nato pa ga obrnjenega s kožo navzdol položimo na kuhinjsko desko. Po piščancu enakomerno porazdelimo nadev.

Piščanca po daljši stranici zavijemo v rolado, ki jo nato tesno ovijemo z rezinami pancete.

Konce mesa zapremo z zobotrebci, da nam nadev med pečenjem ne uide iz mesa. Celoten kos mesa prečno povežemo še s kuhinjsko vrvjo, da bo med peko obdržal željeno obliko.

Meso premažemo z olivnim oljem in položimo v pekač, v katerega prilijemo 2 dl jušne osnove (po želji lahko jušno osnovo nadomestimo s kakovostnim belim vinom). Meso pečemo 60 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C. Med peko piščanca večkrat obrnemo in prelijemo s tekočino iz pekača.

Pečenemu piščancu odstranimo vrv in zobotrebce.

polnjeni-piscanec-recept

Preden ga razrežemo, počakamo 10 minut, da se mesni sokovi enakomerno porazdelijo. Piščanca nato narežemo na 1,5 cm debele kose.

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top