Da boste lahko pripravili polnjenega piščanca brez kosti, vam toplo priporočam, da si na YouTubu pogledate kakšen posnetek s podrobnim prikazom vseh rezov, ki so potrebni, da odstranimo vse kosti iz piščanca. V nasprotnem primeru bo priprava te jedi skorajda »mission impossible« ali pa boste morali recept preimenovati v razcufani polnjeni piščanec.
Sestavine za 4 osebe:
- 1 cel piščanec
- sol
- poper
- 100 g pancete
- 2 dl jušne osnove ali belega vina
- olivno olje
Sestavine za nadev:
- 2 čebuli
- olivno olje
- 4 male žemlje (stare 2 dni)
- 1,5 dl mleka
- 1 jajce
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
- muškatni orešček
Priprava nadeva
Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi na olivnem olju pražimo čebulo med stalnim mešanjem do zlatorjave barve.
Žemlje narežemo na kocke in jih predevamo v skledo. Prelijemo jih z 1,5 dl mlačnega mleka, primešamo razžvrkljano jajce, 1 žlico sesekljanega peteršilja in praženo čebulo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine med seboj lepo povežejo.
Priprava piščanca
Celega piščanca z ostrim nožem izkoščičimo. Poberemo mu prav vse kosti.
Razkoščičenega piščanca solimo in popramo po obeh straneh, nato pa ga obrnjenega s kožo navzdol položimo na kuhinjsko desko. Po piščancu enakomerno porazdelimo nadev.
Piščanca po daljši stranici zavijemo v rolado, ki jo nato tesno ovijemo z rezinami pancete.
Konce mesa zapremo z zobotrebci, da nam nadev med pečenjem ne uide iz mesa. Celoten kos mesa prečno povežemo še s kuhinjsko vrvjo, da bo med peko obdržal željeno obliko.
Meso premažemo z olivnim oljem in položimo v pekač, v katerega prilijemo 2 dl jušne osnove (po želji lahko jušno osnovo nadomestimo s kakovostnim belim vinom). Meso pečemo 60 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C. Med peko piščanca večkrat obrnemo in prelijemo s tekočino iz pekača.
Pečenemu piščancu odstranimo vrv in zobotrebce.
Preden ga razrežemo, počakamo 10 minut, da se mesni sokovi enakomerno porazdelijo. Piščanca nato narežemo na 1,5 cm debele kose.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.