Izkoščičen polnjen piščanec

Da boste lahko pripravili polnjenega piščanca brez kosti, vam toplo priporočam, da si na YouTubu pogledate kakšen posnetek s podrobnim prikazom vseh rezov, ki so potrebni, da odstranimo vse kosti iz piščanca. V nasprotnem primeru bo priprava te jedi skorajda »mission impossible« ali pa boste morali recept preimenovati v razcufani polnjeni piščanec.

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 cel piščanec
  • sol
  • poper
  • 100 g pancete
  • 2 dl jušne osnove ali belega vina
  • olivno olje

Sestavine za nadev:

  • 2 čebuli
  • olivno olje
  • 4 male žemlje (stare 2 dni)
  • 1,5 dl mleka
  • 1 jajce
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček

Priprava nadeva
Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi na olivnem olju pražimo čebulo med stalnim mešanjem do zlatorjave barve.

Žemlje narežemo na kocke in jih predevamo v skledo. Prelijemo jih z 1,5 dl mlačnega mleka, primešamo razžvrkljano jajce, 1 žlico sesekljanega peteršilja in praženo čebulo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine med seboj lepo povežejo.

kruhova-fila

Priprava piščanca
Celega piščanca z ostrim nožem izkoščičimo. Poberemo mu prav vse kosti.

Razkoščičenega piščanca solimo in popramo po obeh straneh, nato pa ga obrnjenega s kožo navzdol položimo na kuhinjsko desko. Po piščancu enakomerno porazdelimo nadev.

Piščanca po daljši stranici zavijemo v rolado, ki jo nato tesno ovijemo z rezinami pancete.

Konce mesa zapremo z zobotrebci, da nam nadev med pečenjem ne uide iz mesa. Celoten kos mesa prečno povežemo še s kuhinjsko vrvjo, da bo med peko obdržal željeno obliko.

Meso premažemo z olivnim oljem in položimo v pekač, v katerega prilijemo 2 dl jušne osnove (po želji lahko jušno osnovo nadomestimo s kakovostnim belim vinom). Meso pečemo 60 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C. Med peko piščanca večkrat obrnemo in prelijemo s tekočino iz pekača.

Pečenemu piščancu odstranimo vrv in zobotrebce.

polnjeni-piscanec-recept

Preden ga razrežemo, počakamo 10 minut, da se mesni sokovi enakomerno porazdelijo. Piščanca nato narežemo na 1,5 cm debele kose.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top