Piščančja pašteta s pistacijo in bučnicami

Mislim, da z mojo Tino zadnja leta največkrat pripraviva pašteto, ko se napovejo kakšni obiski. Pomembno je predvsem to, da jo naredimo pravočasno, saj mora biti dobro ohlajena, ko jo postrežemo. S pašteto ni tudi nobenih težav, če jo naredimo preveč. Lahko si jo mažemo na kruh še vsaj 2 dni, lahko jo predevamo v skledice in damo zamrzniti, da bomo pripravljeni za naslednji (nenapovedan) obisk.

Sestavine:
3 čebule
2 korenčka
1 list stebelne zelene
½ pora
400 g piščančjega fileja
olivno olje
sol
poper
3 stroki česna
1 dl belega vina
0,5 dl vode
2 čebuli
150 g piščančjih jetrc
0,03 dl konjaka
1 šalotka
3 manjše kisle kumarice
2 polpekoča feferona
2 žlički kaper
čili v prahu
1 žlica masla
1 pest pistacij
2 žlici oluščenih bučnih semen

Eno čebulo, korenje, zeleno in por narežemo na večje kose.

Piščančji file solimo in popramo. Položimo ga v naoljen pekač. Dodamo narezano zelenjavo in česen. Prilijemo 1 dl belega vina in 0,5 dl vode. Pekač pokrijemo z alufolijo.

Pečemo 45 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.

Medtem ko se peče piščanec, pripravimo piščančja jetra.

2 čebuli olupimo in ju narežemo na tanke lističe. V ponvi na olivnem olju pri nizki temperaturi med stalnim mešanjem prepražimo čebulo do zlatorjave barve. Dodamo piščančja jetra in pražimo še približno pet minut, da se lepo zapečejo. Povišamo temperaturo, prilijemo šilce konjaka in flambiramo. Ko tekočina povre, solimo in popramo po okusu.

piscancja jetrca

Pečeno piščančje meso prestavimo na kuhinjsko desko in ga razrežemo na manjše kose.

Meso preložimo v multipraktik, v katerega dodamo še vso zelenjavo, ki se je pekla s piščancem in pražena jetrca. Prilijemo še 1 dl tekočine iz pekača, v katerem se je peklo meso. Vse skupaj dobro zmešamo.

Dodamo še sesekljane kumarice, šalotko, kapre, feferona, ki smo jima odstranili semena, in žlico masla, ogretega na sobno temperaturo. Po želji lahko dodamo še nekaj čilija v prahu. Še enkrat zmeljemo z mešalnikom, da se vse sestavine med seboj dobro povežejo. Če je pašteta presuha, lahko prilijemo še nekaj tekočine iz pekača.

Pašteto predevamo v manjše skledice, ki jih damo vsaj za 2 uri v hladilnik, saj se mora pašteta dobro ohladiti in nekoliko strditi.

Pest pistacij olupimo in jih zmeljemo s sekljalnikom. Prestavimo jih na manjši krožnik.

V sekljalniku zmeljemo tudi bučna semena. Prestavimo jih na manjši krožnik.

Z zajemalko za sadje (tisti pripomoček, s katerim lahko iz lubenice ali melone izdolbemo lepe kroglice) zajemamo pašteto in oblikujemo kroglice. Polovico kroglic povaljamo v zdrobljeni pistaciji, drugo polovico pa v zdrobljenih bučnih semenih.

Poleg paštete ponudimo svež domač kruh ali pa popečen toast.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top