Mongolsko meso

Kitajske restavracije ponujajo izmed vseh restavracij verjetno največji izbor jedi. In ob vseh teh dobrotah
kitajske kuhinje si vedno naročim isto – mongolsko meso.

Sestavine za pripravo mongolskega mesa (za 4 osebe): 600 g mladega govejega mesa (zaželjen roastbeef), 2 pora, 1 dcl riževega vina, kajenski poper, sojina omaka, česen v prahu, čili, olje, sol, jedilni škrob.

mongolsko-meso-435-4

Priprava:

  • Mlado goveje meso narežemo na tanke rezine, ki jih na deski dobro potolčemo ter narežemo na približno 4 cm dolge kose.
  • Meso damo v skledo in ga prelijemo z marinado, ki jo pripravimo tako da zmešamo pol žličke grobo mletega česna, 4 žlice sojine omake, 0,5 dcl olja in pol žlice balzamičnega kisa. Vse skupaj začinimo še s čilijem v prahu in dobro premešamo. Skledo zapremo s folijo za živila in za 2 dni postavimo v hladilnik. Če uporabimo pljučno govedino, bo dovolj da meso mariniramo kakšno uro ali dve.
  • Na vročem olju na hitro popečemo meso in ga potresemo s kajenskim poprom.
  • Meso pečemo po delih in ne vsega naenkrat, saj bi se nam v tem primeru začelo dušiti, česar pa si seveda pri tej jedi ne želimo.
  • Dolijemo 1 dcl riževega vina (lahko je tudi belo, vendar ne sme biti prekislo) in med mešanjem počakamo da vino povre.
  • Dodamo 4 žlice sojine omake in 1,5 dcl vode v katero smo vmešali 1 žličko jedilnega škroba. Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 2 minuti.
  • V drugi ponvi na vročem olju na hitro popečemo na kockice narezan por. Por vmešamo v omako z mesom. Mongolsko meso postrežemo skupaj z rižem.

Recept je objavljen v knjigi Okusno, ki jo lahko naročite na naslovu www.okusno.si.

mongolsko meso

mongolsko-meso-435-1

mongolsko-meso-435-2

mongolsko-meso-435-3

Zaznamki

2 komentarja

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top