Kitajske restavracije ponujajo izmed vseh restavracij verjetno največji izbor jedi. In ob vseh teh dobrotah kitajske kuhinje si vedno naročim isto – mongolsko meso.
Sestavine za pripravo mongolskega mesa (za 4 osebe): 600 g mladega govejega mesa (zaželjen roastbeef), 2 pora, 1 dcl riževega vina, kajenski poper, sojina omaka, česen v prahu, čili, olje, sol, jedilni škrob.
![]() |
Kako naredimo mongolsko meso?
- Mlado goveje meso narežemo na tanke rezine, ki jih na deski dobro potolčemo ter narežemo na približno 4 cm dolge kose.
- Meso damo v skledo in ga prelijemo z marinado, ki jo pripravimo tako da zmešamo pol žličke grobo mletega česna, 4 žlice sojine omake, 0,5 dcl olja in pol žlice balzamičnega kisa. Vse skupaj začinimo še s čilijem v prahu in dobro premešamo. Skledo zapremo s folijo za živila in za 2 dni postavimo v hladilnik. Če uporabimo pljučno govedino, bo dovolj da meso mariniramo kakšno uro ali dve.
- Na vročem olju na hitro popečemo meso in ga potresemo s kajenskim poprom.
- Meso pečemo po delih in ne vsega naenkrat, saj bi se nam v tem primeru začelo dušiti, česar pa si seveda pri tej jedi ne želimo.
- Dolijemo 1 dcl riževega vina (lahko je tudi belo, vendar ne sme biti prekislo) in med mešanjem počakamo da vino povre.
- Dodamo 4 žlice sojine omake in 1,5 dcl vode v katero smo vmešali 1 žličko jedilnega škroba. Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 2 minuti.
- V drugi ponvi na vročem olju na hitro popečemo na kvadratke narezan por. Por vmešamo v omako z mesom.
Kako postrežemo mongolsko meso?
- Mongolsko meso postrežemo skupaj z rižem.
Recept je objavljen v knjigi Okusno, ki jo lahko naročite na naslovu www.okusno.si.
Zanimivost povezana z receptom za mongolsko meso
Recept za jed opisano v zgornjem receptu ima številna imena: mongolska govedina, mongolsko meso, govedina po mongolsko, mongolsko meso s porom, pečena govedina po mongolsko.
Dodatne informacije za mongolsko meso
Mongolsko meso oziroma govedina po mongolsko je ena najbolj priljubljenih jedi v kitajskih restavracijah. Jed mongolsko meso je pripravljena iz tanko narezanega govejega mesa, kuhanega v slani (sojini) omaki. Jed je dobila ime po Mongoliji, čeprav ne sodi med tradicionalne mongolske jedi.
Ključ do priprave okusne mongolske govedine je, da uporabite visokokakovostno govedino (roastbeef) in jo narežete na tanke rezine. Ko je govedina narezana, jo običajno mariniramo v mešanici sojine omake, koruznega škroba in drugih sestavin, da se zmehča in ji da okus.
Za pripravo mongolske govedine, meso najprej prepražimo v vročem voku ali ponvi, dokler ne porjavi na zunanji strani. Nato se naredi omaka s kombiniranjem sestavin, kot so sojina omaka, sladkor, hoisin omaka in čilijeva pasta. Omako dodamo v vok skupaj z govedino in jed kuhamo toliko časa, da se omaka zgosti in govedina zmehča.
Ena najpomembnejših stvari, ki si jih morate zapomniti pri pripravi mongolske govedine, je uporaba visoke temperature. To pomaga zapeči govedino in ustvari lepo, hrustljavo zunanjost. Govedina mora biti hitro kuhana, zato je pomembno, da imate vse sestavine pripravljene, preden začnete kuhati.
Če želite postreči mongolsko govedino, jo običajno položite na posteljico iz parjenega belega riža ali rezancev. Jed lahko postrežemo tudi z zelenjavo, kot je paprika ali čebula, ki jo pogosto pražimo skupaj z govedino. Najpogosteje pa se mongolsko meso naredi skupaj s porom.
Mongolska govedina je okusna in aromatična jed, ki je kot nalašč za ljubitelje kitajske kuhinje. Narejena je iz tanko narezanega govejega mesa in slane omake ter narezanega pora, najbolje pa je uživati na posteljici dušenega riža ali rezancev. S pravimi sestavinami in tehnikami lahko vsak doma pripravi okusno mongolsko govedino.
zelo dobro naredu po receptu in priporočam!!!!
Koliko časa pa se ta zadeva praži.
lp TONE