Mongolsko meso
Kitajske restavracije ponujajo izmed vseh restavracij verjetno največji izbor jedi. In ob vseh teh dobrotah kitajske kuhinje si vedno naročim isto – mongolsko meso.
Sestavine za pripravo mongolskega mesa (za 4 osebe): 600 g mladega govejega mesa (zaželjen roastbeef), 2 pora, 1 dcl riževega vina, kajenski poper, sojina omaka, česen v prahu, čili, olje, sol, jedilni škrob.
![]() |
Kako naredimo mongolsko meso?
- Mlado goveje meso narežemo na tanke rezine, ki jih na deski dobro potolčemo ter narežemo na približno 4 cm dolge kose.
- Meso damo v skledo in ga prelijemo z marinado, ki jo pripravimo tako da zmešamo pol žličke grobo mletega česna, 4 žlice sojine omake, 0,5 dcl olja in pol žlice balzamičnega kisa. Vse skupaj začinimo še s čilijem v prahu in dobro premešamo. Skledo zapremo s folijo za živila in za 2 dni postavimo v hladilnik. Če uporabimo pljučno govedino, bo dovolj da meso mariniramo kakšno uro ali dve.
- Na vročem olju na hitro popečemo meso in ga potresemo s kajenskim poprom.
- Meso pečemo po delih in ne vsega naenkrat, saj bi se nam v tem primeru začelo dušiti, česar pa si seveda pri tej jedi ne želimo.
- Dolijemo 1 dcl riževega vina (lahko je tudi belo, vendar ne sme biti prekislo) in med mešanjem počakamo da vino povre.
- Dodamo 4 žlice sojine omake in 1,5 dcl vode v katero smo vmešali 1 žličko jedilnega škroba. Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 2 minuti.
- V drugi ponvi na vročem olju na hitro popečemo na kvadratke narezan por. Por vmešamo v omako z mesom.
Kako postrežemo mongolsko meso?
- Mongolsko meso postrežemo skupaj z rižem.
Recept je objavljen v knjigi Okusno, ki jo lahko naročite na naslovu www.okusno.si.
Zanimivost povezana z receptom za mongolsko meso
Recept za jed opisano v zgornjem receptu ima številna imena: mongolska govedina, mongolsko meso, govedina po mongolsko, mongolsko meso s porom, pečena govedina po mongolsko.
zelo dobro naredu po receptu in priporočam!!!!
Koliko časa pa se ta zadeva praži.
lp TONE