Nekega vročega junijskega večera, ko smo se na balkonu sladkali z jagodami in smetano, sem se malce zamislil in razmišljal, kakšna bi bila lahko pečena različica prej omenjene sladice. Naslednji dan je nastala jagodna pita s pečenim beljakovim snegom.
Sestavine za pripravo jagodne pite:
250 g listnatega testa
500 g jagod
4 jajca
40 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
250 g sira macarpone
1 limona
1 žlica sladkorja v prahu
Listnato testo razvaljamo na pomokani površini. Preložimo ga v namaščen okrogel pekač za peko pit. S prsti nežno porazdelimo testo po dnu in po obodu pekača. Robove testa, ki gledajo čez rob pekača, porežemo. Testo prepikamo z vilicami.
Obložimo ga z jagodami, ki smo jih narezali na četrtine.
Z mešalnikom penasto umešamo 2 jajci, 40 g sladkorja in vanilijev sladkor. Dodamo mascarpone in mešamo tako dolgo, da se sestavine med seboj dobro povežejo. Kremo prelijemo čez jagode.
Po 20 minutah pečenja v pečici pri 180 °C, vzamemo pito iz pečice.
Dve jajci ločimo na beljake in rumenjake. Beljaka in 1 žlico sladkorja v prahu stepemo v čvrst sneg, ki ga enakomerno porazdelimo po vrhu pite.
Pekač damo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.