Vam zaupam ime prve deklice, v katero sem bil celo tako zaljubljen, da sem kot šestletni otrok z njenim imenom popisal tapete v svoji sobi? Ne, to ni bila deklica iz stolpnice, v kateri sem bival, tudi ne iz soseske ali vrtca. Pravzaprav sploh ni bila več deklica, ampak dekle, saj je hodila že v 8. razred. Bila je prav posebno dekle – Jagoda Kopriva iz slovenskega filma Ko zorijo jagode 🍓.
Sestavine za pripravo biskvita:
- 2 jajci
- ščep soli
- 125 g moke
- 7 g pecilnega praška
- 50 g sladkorja
- 0,5 dl olja
- 0,5 dl mleka
Sestavine za nadev:
- 100 g bele čokolade
- 250 g sira mascarpone
- 180 g jogurta
- 1 vanilijev sladkor
- 40 g sladkorja v prahu
- 3 žlice jagodne marmelade
- 500 g jagod
Priprava biskvita
Jajci ločimo na beljake in rumenjake. Beljakom dodamo ščep soli in jih stepemo v čvrst sneg.
V skledo presejemo moko in jo zmešamo s pecilnim praškom.
V drugi posodi stepemo rumenjake in sladkor. Ko nastane penasta zmes, počasi prilijemo olje in stepemo še minuto. Dodamo moko. Ko je moka vmešana, prilijemo še mleko. Stepemo tako dolgo, da se vse sestavine povežejo v gladko zmes brez grudic. S kuhalnico nato narahlo in počasi primešamo beljake.
Testo prelijemo v namaščen in pomokan pekač za peko tort. Pečemo približno 20 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C. Če smo v dvomih ali je biskvit že pečen, v sredino biskvita zapičimo zobotrebec. Če je čist, ko ga vzamemo iz biskvita, lahko vzamemo pekač iz pečice. Ko se biskvit ohladi na sobno temperaturo, ga vzamemo iz modela in preložimo na servirni krožnik.
Priprava nadeva
Pripravimo vodno kopel. V večjo posodo do polovice nalijemo vodo in jo zavremo. Temperaturo znižamo, in sicer tako, da voda čisto na rahlo brbota.
Nad vodno kopeljo v manjši posodici med mešanjem z metlico raztopimo belo čokolado. Posodo odstavimo s štedilnika in počakamo, da se čokolada ohladi na sobno temperaturo.
V skledi z mešalcem zmešamo mascarpone, jogurt, vanilijev sladkor in sladkor v prahu. Ko so vse sestavine dobro premešane, primešamo raztopljeno čokolado.
Jagode očistimo in narežemo na četrtine. Nekaj jagod prihranimo za okrasitev torte.
V manjši posodici pri nizki temperaturi segrejemo jagodno marmelado. Ko se marmelada raztopi, odstavimo posodo.
Biskvit najprej po vrhu premažemo z marmelad in ga obložimo z narezanimi jagodami.
Po njih enakomerno porazdelimo še kremo.
Torto prestavimo za vsaj 2 uri v hladilnik, da se dobro ohladi.
Jagodna torta – več informacij
Jagodna torta je okusna poslastica, ki bo zagotovo zadovoljila vse sladkosnede. Jagodna torta je kombinacija vlažnega biskvita, sladkih jagod in kremastega nadeva. Jagodna torta je sočna sladica polnega okusa. Ta prijetna poslastica je kot nalašč za posebno priložnost ali čisto navaden dan, ko je potrebno malce razvajati.
Ko gre za jagodno torto, so možnosti za izdelavo neskončne. Lahko naredite klasično različico jagodne torte z mešanico za torte, kupljeno v trgovini, ali pa postanete ustvarjalni in naredite svojo iz nič. Če imate raje bolj tradicionalno jagodno torto, jo lahko prelijete s preprosto jagodno glazuro ali rahlo glazuro iz maslene kreme. Če ste željni avanture, lahko eksperimentirate z različnimi okusi in teksturami z dodajanjem sesekljanih oreščkov, svežega ali suhega sadja ali celo kančka stopljene čokolade.
V jagodni torti uporabite sveže, sočne jagode svetlo rdeče barve. Če uporabljate zamrznjene jagode, jih najprej odtalite. Jagode lahko narežete in dodate v testo ali pa torto obložite s celimi jagodami.
Ne glede na to, ali gre za rojstni dan, obletnico, praznik ali le navaden večer, je jagodna torta sladka in čudovita sladica, ki bo vsako priložnost naredila posebno.