Švedske mesne kroglice ala Ikea

Vsaj dvakrat letno se že vrsto let odpravljamo po nakupih v graško Ikeo. Obisk nikoli ne mine brez obveznega postanka v njihovi restavraciji, kjer si vsaj en član naše družine naroči znamenite švedske mesne kroglice z omako, brusnično marmelado in pire krompirjem. Izziv pri pripravi te jedi je predvsem omaka. Najlažje seveda je, da si v Ikeini trgovini kupimo vrečko s praškom za pripravo omake. Toda, ker ne želimo jesti kemije in raznih ojačevalcev, si lahko pripravimo tudi svojo različico omake.

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 čebula (približno 150 g)
  • 3 stroki česna
  • olivno olje
  • 550 g mletega mešanega (svinjskega in govejega) mesa
  • 1 jajce
  • 4 žlice krušnih drobtin
  • 1 žlica gorčice
  • 1 žlička soli
  • poper
  • majaron
  • moka

Sestavine za omako:

  • 5 dl jušne osnove
  • 2 žlički gorčice
  • 2 žlički koruznega škroba
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 2 žlici svetle sojine omake
  • sol
  • poper

Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Med stalnim mešanjem ju pri nizki temperaturi pražimo v ponvi na olivnem olju. Ko čebula postekleni, odstavimo posodo in počakamo, da se nekoliko ohladi.

Mleto meso damo v večjo skledo. Dodamo prepraženo čebulo, razžvrkljano jajce, krušne drobtine, 1 žlico gorčice. Začinimo s soljo, poprom in majaronom.

Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Mesno maso pustimo počivati v skledi vsaj 10 minut, da se vse sestavine med seboj dobro povežejo in prepojijo.

Iz mesne mase oblikujemo za oreh velike kroglice težke približno 30 g, ki jih povaljamo v moki in odložimo na večji krožnik ali pladenj. Če se boste natančno držali sestavin v receptu, bi morali iz mase dobiti 24 mesnih kroglic.

mesne-kroglice

V ponvi na vročem olju popečemo kroglice (pazimo, da ni v ponvi preveč kroglic naenkrat, sicer se bodo začele dušiti in kuhati) do zlatorjave barve.

Pečene mesne kroglice preložimo na papirnato brisačo, ki smo jo dali na krožnik, da se bo odtekla odvečna maščoba.

Priprava omake
Iz ponve, v kateri so se pekle kroglice, odlijemo odvečno maščobo. Prilijemo jušno osnovo, v katero smo vmešali 2 žlički koruznega škroba, zvišamo temperaturo in s kuhalnico postrgamo z dna posode ostanke, ki so nastali pri pečenju kroglic. Dodamo sojino omako, gorčico, smetano za kuhanje in vse skupaj dobro premešamo.

Popečene mesne kroglice damo nazaj v ponev. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo ponev in na nizki temperaturi kuhamo še 15–20 minut. Solimo in popramo po okusu.

Mesne kroglice ponudimo z omako, pire krompirjem in brusnično marmelado.

svedske-mesne-kroglice

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top