Vsaj dvakrat letno se že vrsto let odpravljamo po nakupih v graško Ikeo. Obisk nikoli ne mine brez obveznega postanka v njihovi restavraciji, kjer si vsaj en član naše družine naroči znamenite švedske mesne kroglice z omako, brusnično marmelado in pire krompirjem. Izziv pri pripravi te jedi je predvsem omaka. Najlažje seveda je, da si v Ikeini trgovini kupimo vrečko s praškom za pripravo omake. Toda, ker ne želimo jesti kemije in raznih ojačevalcev, si lahko pripravimo tudi svojo različico omake.
Sestavine za 4 osebe:
- 1 čebula (približno 150 g)
- 3 stroki česna
- olivno olje
- 550 g mletega mešanega (svinjskega in govejega) mesa
- 1 jajce
- 4 žlice krušnih drobtin
- 1 žlica gorčice
- 1 žlička soli
- poper
- majaron
- moka
Sestavine za omako:
- 5 dl jušne osnove
- 2 žlički gorčice
- 2 žlički koruznega škroba
- 1 dl smetane za kuhanje
- 2 žlici svetle sojine omake
- sol
- poper
Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Med stalnim mešanjem ju pri nizki temperaturi pražimo v ponvi na olivnem olju. Ko čebula postekleni, odstavimo posodo in počakamo, da se nekoliko ohladi.
Mleto meso damo v večjo skledo. Dodamo prepraženo čebulo, razžvrkljano jajce, krušne drobtine, 1 žlico gorčice. Začinimo s soljo, poprom in majaronom.
Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Mesno maso pustimo počivati v skledi vsaj 10 minut, da se vse sestavine med seboj dobro povežejo in prepojijo.
Iz mesne mase oblikujemo za oreh velike kroglice težke približno 30 g, ki jih povaljamo v moki in odložimo na večji krožnik ali pladenj. Če se boste natančno držali sestavin v receptu, bi morali iz mase dobiti 24 mesnih kroglic.
V ponvi na vročem olju popečemo kroglice (pazimo, da ni v ponvi preveč kroglic naenkrat, sicer se bodo začele dušiti in kuhati) do zlatorjave barve.
Pečene mesne kroglice preložimo na papirnato brisačo, ki smo jo dali na krožnik, da se bo odtekla odvečna maščoba.
Priprava omake
Iz ponve, v kateri so se pekle kroglice, odlijemo odvečno maščobo. Prilijemo jušno osnovo, v katero smo vmešali 2 žlički koruznega škroba, zvišamo temperaturo in s kuhalnico postrgamo z dna posode ostanke, ki so nastali pri pečenju kroglic. Dodamo sojino omako, gorčico, smetano za kuhanje in vse skupaj dobro premešamo.
Popečene mesne kroglice damo nazaj v ponev. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo ponev in na nizki temperaturi kuhamo še 15–20 minut. Solimo in popramo po okusu.
Mesne kroglice ponudimo z omako, pire krompirjem in brusnično marmelado.
Ikea mesne kroglice – dodatek
IKEA mesne kroglice so stalnica gospodinjstva za mnoge ljudi po vsem svetu. Ne samo, da so okusne in cenovno dostopne, ampak so tudi neverjetno vsestranske. Lahko jih dodate svoji najljubši jedi s testeninami, jih spremenite v mini burgerje ali pa jih preprosto uživate takšne, kot so. Ne glede na to, kako jih boste uživali, bodo IKEA mesne kroglice zagotovo hit.
Kako so narejene Ikea mesne kroglice?
IKEA mesne kroglice bi naj bile narejene iz kombinacije govedine, svinjine in teletine. Ta edinstvena mešanica mesa daje mesnim kroglicam edinstven in slasten okus. Ikea mesne kroglice so začinjene z muškatnim oreščkom, pimentom, česnom, čebulo ter kančkom soli in popra. Ko iz mletega mesa oblikujemo majhne okrogle kroglice, jih skuhamo v okusni mešanici paradižnikove omake in goveje juhe.
Mesne kroglice nato pečemo v pečici, dokler niso zlato rjave in pečene. Rezultat je sočna, mehka in okusna mesna kroglica, ki jo lahko uživate takšno, kot je, ali jo dodate svoji najljubši jedi.
Ikea ne zagotavlja natančnih številk o številu mesnih kroglic, ki jih proda, vendar ocenjujejo, da podjetje vsako leto proda več kot 150 milijonov mesnih kroglic.
IKEA mesne kroglice so cenovno izjemno ugoden in vsestranski obrok. Eno pakiranje mesnih kroglic vsebuje 24 mesnih kroglic, zaradi česar so idealna izbira za hranjenje velike družine ali skupine. Ikea mesne kroglice lahko ponudimo kot glavno jed ali prilogo. Dodamo jih lahko testeninam, sendvičem, juham itd.
Kako pripravimo že narejene mesne kroglice Ikea?
Najboljši del? IKEA mesne kroglice je neverjetno enostavno narediti. Vse kar morate storiti je, da mesne kroglice odmrznete in skuhate po navodilih na embalaži. Pečemo jih lahko v pečici, na štedilniku ali celo v mikrovalovni pečici.
Če iščete okusen in cenovno ugoden obrok, so mesne kroglice IKEA odlična izbira. Mesne kroglice so okusne, vsestranske in enostavne za pripravo. Ko boste potrebovali hiter in enostaven obrok, so mesne kroglice IKEA prava izbira. Še posebej se mesne kroglice ikea priležejo s pire krompirjem, svežim zelenim grahom in ribezovo marmelado.