Špinačna pita #2
Zelenjavne pite običajno pripravljam za praznike ali rojstne dneve, ko se pri nas doma zbere več ljudi, z namenom da se poleg običajne izbire (meso, krompir in riž) znajde na mizi še kakšna druga priloga.
Sestavine za pripravo testa:
250 g gladke moke
125 g masla
1 jajce
2 žlici vode
½ žličke soli
Sestavine za nadev:
250 g špinače
sol
4 stroki česna
olivno olje
poper
muškatni orešček
250 g sira mascarpone
2 žlici parmezana
3 jajca
Priprava testa
Moko presejemo v skledo. Dodamo na koščke narezano ohlajeno maslo. S konicami prstov vgnetemo maslo v moko, tako da dobimo drobtinam podobno strukturo. Nato dodamo razžvrkljano jajce, pol žličke soli in 2 žlici vode. Z rokami hitro zgnetemo testo. Zavijemo ga v folijo za živila in damo za 30 minut počivati v hladilnik.
Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na 0,5 cm debeline.
Model za peko pit obložimo s papirjem za peko. Testo preložimo v model in ga s prsti previdno porazdelimo po obodu in dnu modela. Odvečne dela testa, ki gledajo čez robove pekača, porežemo, testo na dnu pekača pa prepikamo z vilicami, da se ne bi med peko napihnilo.
Testo pečemo 15 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.
Tako pripravljeno polpečeno testo za pite lahko uporabimo tudi naslednji dan.
Priprava nadeva
Špinačo blanširamo v osoljeni vreli vodi dobro minuto, toliko da upade. Odcejeno špinačo preložimo na kuhinjsko desko in na grobo narežemo.
V ponvi na olivnem olju prepražimo sesekljan česen. Dodamo špinačo, začinimo s poprom in muškatnim oreščkom. Po potrebi še solimo. Premešamo in kuhamo dobro minuto.
Odstavimo in počakamo, da se špinača ohladi na sobno temperaturo.
Primešamo mascarpone, parmezan in 3 razžvrkljana jajca.
Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo po testu. Pekač oziroma model za peko pit pokrijemo z alufolijo. Po 25 minutah pečenja pri 180 °C alufolijo odstranimo in pečemo še 10 minut.