Zelenjavne pite običajno pripravljam za praznike ali rojstne dneve, ko se pri nas doma zbere več ljudi, z namenom da se poleg običajne izbire (meso, krompir in riž) znajde na mizi še kakšna druga priloga.
Sestavine za pripravo testa:
250 g gladke moke
125 g masla
1 jajce
2 žlici vode
½ žličke soli
Sestavine za nadev:
250 g špinače
sol
4 stroki česna
olivno olje
poper
muškatni orešček
250 g sira mascarpone
2 žlici parmezana
3 jajca
Priprava testa
Moko presejemo v skledo. Dodamo na koščke narezano ohlajeno maslo. S konicami prstov vgnetemo maslo v moko, tako da dobimo drobtinam podobno strukturo. Nato dodamo razžvrkljano jajce, pol žličke soli in 2 žlici vode. Z rokami hitro zgnetemo testo. Zavijemo ga v folijo za živila in damo za 30 minut počivati v hladilnik.
Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na 0,5 cm debeline.
Model za peko pit obložimo s papirjem za peko. Testo preložimo v model in ga s prsti previdno porazdelimo po obodu in dnu modela. Odvečne dela testa, ki gledajo čez robove pekača, porežemo, testo na dnu pekača pa prepikamo z vilicami, da se ne bi med peko napihnilo.
Testo pečemo 15 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 °C.
Tako pripravljeno polpečeno testo za pite lahko uporabimo tudi naslednji dan.
Priprava nadeva
Špinačo blanširamo v osoljeni vreli vodi dobro minuto, toliko da upade. Odcejeno špinačo preložimo na kuhinjsko desko in na grobo narežemo.
V ponvi na olivnem olju prepražimo sesekljan česen. Dodamo špinačo, začinimo s poprom in muškatnim oreščkom. Po potrebi še solimo. Premešamo in kuhamo dobro minuto.
Odstavimo in počakamo, da se špinača ohladi na sobno temperaturo.
Primešamo mascarpone, parmezan in 3 razžvrkljana jajca.
Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo po testu. Pekač oziroma model za peko pit pokrijemo z alufolijo. Po 25 minutah pečenja pri 180 °C alufolijo odstranimo in pečemo še 10 minut.
Špinačna pita – dodatne informacije
Špinačna pita je klasična jed, ki obstaja že stoletja. Špinačna pita predstavlja odličen način za vključitev hranljive zelenjave v okusen obrok. Špinačna pita bo zagotovo prava uspešnica, ne glede na to, ali jo pripravljate za večerjo ali jo prinesete na mizo ob prazničnem obroku.
Osnova špinačne pite je testo. Testo za špinačno pito lahko pripravimo sami ali pa ga kupimo v trgovini. Nadev za pito naredimo iz kombinacije kuhane špinače, jajc, sira, čebule in začimb. Kombinacija okusov ustvari okusno, slano špinačno pito.
Ko je špinačna pita sestavljena, jo pečemo v pečici, dokler testo ne pozlati in se nadev strdi. Nekateri recepti za pripravo špinačne pite zahtevajo, da se testo pred peko rahlo premaže z oljčnim oljem ali pa z razžvrkljano jajco, da dobi testo lepo zlato barvo.
Špinača, ki predstavlja osnovo špinačnemu nadevu, je polna vitaminov in mineralov ter je odličen vir beljakovin. Zaradi tega je špinača odličen dodatek vsakemu obroku.
Špinačno pito lahko postrežemo kot glavno jed ali kot prilogo. Postrežemojo lahko vročo ali hladno. Če iščete okusen način uživanja špinače, je vredno poskusiti špinačno pito. Špinačna pita je enostavna za pripravo in zagotovo bo priljubljena med vašo družino in prijatelji.