Jajčna krema po katalonsko – Crema Catalana | Okusno.si

Jajčna krema po katalonsko – Crema Catalana

Crema catalana je tradicionalna katalonska sladica, podobna francoskemu crème brûléeju. Katalonska različica ima običajno bolj intenziven okus in gostejšo teksturo kot crème brûlée. Krema je namreč aromatizirana s cimetom, limonino in pomarančno lupinico ter z vaniljo. Za dodatno teksturo in še bolj intenziven okus pa poskrbi karamelizirana plast sladkorja na površini kreme.

Sestavine za pripravo katalonske kreme (za 4 osebe):

700 ml mleka, 1 vaniljin strok, 1 cimetova palčka, 1 žlička naribane BIO, limonine lupine, 1 žlička naribane BIO, pomarančne lupine, 5 rumenjakov, 70 g sladkorja, 30 g škroba, rjavi sladkor za posip

Navodilo za pripravi katalonske kreme

V loncu segrevamo mleko, ki mu dodamo razpolovljen vaniljin strok, cimetovo palčko, limonino ter pomarančno lupinico. Tik pred vretjem zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo in mleko kuhamo še 5 minut, da se navzame vseh arom. Mleko nato prek cedila prelijemo v drug lonec. Iz vaniljinega stroka z noževo konico postrgamo semena in jih damo v mleko.

V skledici penasto umešamo rumenjake, sladkor in škrob. V jajčno zmes začnemo počasi prilivati toplo mleko. Ves čas mešamo. Ko smo primešali približno tretjino mleka, jajčno mešanico prelijemo v posodo s preostankom mleka.

Posodo z mlekom prestavimo na kuhinjsko ploščo in pri nizki temperaturi med stalnim mešanjem kuhamo približno 5–8 minut, da se krema zgosti. Krema nikakor ne sme zavreti, saj se bi zaradi jajc sesirila.

Kremo prelijemo v skodelice, ki jih prekrijemo s folijo za živila, da se na kremi med ohlajanjem ne bo naredila skorjica. Ko se krema ohladi na sobno temperaturo, jo damo vsaj za 3 ure ali pa kar čez noč v hladilnik, da se dobro ohladi.

V vsako skodelico z ohlajeno kremo potrosimo 1-2 žlički rjavega sladkorja.

Posodice predevamo na najvišjo rešetko v pečico, ki smo jo segreli na 240 °C. Vklopimo funkcijo žara in počakamo 2–3 minute, da sladkor na površju kreme karamelizira.

krema-catalana

crema-catalana

 

Zaznamki

Ste že naročili našo novo kuharsko knjigo Okusno³?

Ob nakupu knjige vam podarimo brezplačno poštnino!
100+ receptov, 280 strani, 580+ fotografij, trda vezava

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top