Sestavine za testo:
500 g moke za pico. 325 ml vode , 25 ml oljčnega olja, 1 žlička soli, 1 žlička suhega kvasa
Sestavine za omako in nadev:
oljčno olje, 3–4 stroki česna, 400 g paradižnikove pulpe, ½ žličke soli, 1 žlička sladkorja, origano, 1 pest svežih listov bazilike, 250 g mozzarelle
Navodila za pripravo sicilijanske pice
V skledo damo vse sestavine za pripravo testa in jih dobro zgnetemo. Testo naj v pokriti skledi vzhaja približno 90 minut, nato ga ponovno pregnetemo.
Sedaj se odločimo ali bomo pico delali po daljšem ali krajšem postopku.
V kolikor se odločite za krajši postopek, preskočite vzhajanje testa v hladilniku (opisano v nadaljevanju) in testo takoj preložite v naoljen pekač, kjer ga s konicami prstov enakomerno razporedite po celotnem pekaču. Testo pri krajšem postopku v pekaču vzhaja samo enkrat in ne dvakrat po 60 minut, kot je opisano pri daljšem postopku!
Daljši postopek (12–24 ur vzhajanja)
Testo preložimo v rahlo naoljeno plastično skledo, ki naj bo vsaj dvakrat večja od testa. Skledo čez noč damo v hladilnik, kjer bo testo počasi vzhajalo.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga preložimo v naoljen pekač (jaz sem uporabljal pekač velikosti 21 x 30 cm). S konicami prstov testo porazdelimo po pekaču, kolikor se pač da, glede na to, da je hladno in posledično zelo elastično (ni pa preveč raztegljivo). Pekač pokrijemo s folijo za živila ali kuhinjsko krpo ter počakamo kakšno uro, da se testo ogreje. Sedaj ga z naoljenimi rokami čisto narahlo enakomerno porazdelimo po celotnem pekaču.
Pekač ponovno pokrijemo in testo pustimo vzhajati 1 uro.
Na tem mestu navodil se nam zopet pridružijo tisti, ki so se odločili, da bodo pico naredili po krajšem postopku.
Medtem ko testo vzhaja, lahko naredimo paradižnikovo omako.
Na oljčnem olju narahlo prepražimo grobo sesekljan česen. Dodamo paradižnikovo pulpo, žličko sladkorja ter ščep soli. Začinimo z origanom. Na šibkem ognju kuhamo vsaj 10–15 minut, da se okusi lepo povežejo.
Ko je testo dovolj vzhajano, ga premažemo s paradižnikovo omako in obložimo z mozzarello ter svežimi lističi bazilike.
Pečico segrejemo na 300 °C. Pico pri tej temperaturi pečemo 8–10 minut na spodnji rešetki.