Sestavine za 4 osebe:
350 g pora, 400 g rjavih šampinjonov, 8 rezin pancete, oljčno olje, 150 g čebule, 3 stroki česna
sol, poper, ½ žličke ingverja, 2 žlički riževe moke, 25 ml svetle sojine omake, 3 dl vode ali jušne osnove, 1 kg njokov, peteršilj
Kako pripravimo njoke s šampinjoni
Por očistimo, nato pa ga vzdolžno razpolovimo in narežemo na približno 1 cm velike trakce.
Šampinjone očistimo (a ne umivamo), jih razpolovimo in narežemo na približno 0,5 cm debele lističe.
V vroči ponvi popečemo rezine pancete. Popečene rezine preložimo na papirnato brisačo, da se z njih odcedi odvečna maščoba. Ohlajeno panceto na drobno sesekljamo.
V vroči ponvi na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo šampinjone, začinimo s soljo, poprom in ingverjem ter pražimo tako dolgo, da se šampinjoni malce zapečejo.
Nato dodamo por in med mešanjem pražimo še kakšno minutko ali dve.
Prilijemo podmet, ki smo ga naredili tako, da smo v lončku zmešali riževo moko, svetlo sojino omako in jušno osnovo. Kuhamo še 5 minut.
Medtem v osoljeni vreli vodi skuhamo njoke. Takoj ko njoki priplavajo na površje, jih s penovko poberemo in preložimo v posodo z omako. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto. Po potrebi prilijemo še nekaj vode, v kateri so se kuhali njoki.
Njoke potresemo s sesekljanim peteršiljem in zdrobljeno panceto.