Zakaj bi med velikonočnimi prazniki še doma jedli orehovo ali skutino potico, s katero so nam postregli že pri babicah, tetah in ostalem sorodstvu?
Sestavine za testo:
500g namenske moke za kvašeno testo, 40g svežega kvasa, 60g margarien za pečenje, 80 g sladkorja, 2 jajci, 1 rumenjak, 2dcl mleka, žlička limonine lupine, vanilijev sladkor, žlička soli, žlička vanilijeva ekstrakta, 4cl belega ruma (Havana Club ali Bacardi)
Sestavine za nadev:
250g kokosove moke, 1,5 dcl kokosovega mleka, 2 žlici kisle smetane, 100 g masla, 2 jajci, vanilijev sladkor, 100 g sladkorja
Priprava testa:
- Kvas razdrobimo v večjem kozarcu in ga zmešamo z žličko moke, žličko sladkorja ter nekaj žlicami mlačnega mleka. Počakamo kakšne 2 minutki, da naraste.
- Pri pripravi potice je pomembno da delamo v toplem prostoru brez kakršnegakoli prepiha.
- Moko presejemo v posodo v kateri bomo pripravljali testo. Na sredi naredimo jamico in vanjo vlijemo kvas. Vse skupaj premešamo. V posebni posodi stepemo jajca in rumenjak, ki smo jim primešali sladkor, vanili sladkor, na sobno temperaturo ogreto margarino, limonino lupino, ščepec soli, vaniljev ekstrakt in rum. Tako pripravljeno mešanico dolijemo k moki in dobro premešamo. Počasi dolivamo mlačno mleko in mešamo naprej. Ko dobimo kompaktno, ravno prav mehko kepo testa, jo gnetemo 10-15 minut.
- Testo preložimo v posodo za vzhajanje, ki se mora nahajati v toplem prostoru. Testo naj vzhaja vsaj 1 uro.
- Testo razvaljamo na pomokani površini. Premažemo ga z nadevom in zvijemo v potico.
- Potico preložimo v pomaščen pekač. Potica naj pred pečenjem vzhaja še pol ure.
- Predno jo damo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180°, jo po površini večkrat preluknjamo s pomočjo vilice.
- Pečemo približno 1 uro.
Priprava nadeva:
- Jajca in na sobno temperaturo ogreto margarino ter sladkor penasto umešamo z ročnim mešalnikom.
- Dodamo vanili sladkor, kokosovo moko, kokosovo mleko in kislo smetano. Vse skupaj dobro premešamo. Če je nadev pregost, dodamo malce mleka.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.