Zakaj bi med velikonočnimi prazniki še doma jedli orehovo ali skutino potico, s katero so nam postregli že pri babicah, tetah in ostalem sorodstvu?
Sestavine za testo:
500g namenske moke za kvašeno testo, 40g svežega kvasa, 60g margarien za pečenje, 80 g sladkorja, 2 jajci, 1 rumenjak, 2dcl mleka, žlička limonine lupine, vanilijev sladkor, žlička soli, žlička vanilijeva ekstrakta, 4cl belega ruma (Havana Club ali Bacardi)
Sestavine za nadev:
250g kokosove moke, 1,5 dcl kokosovega mleka, 2 žlici kisle smetane, 100 g masla, 2 jajci, vanilijev sladkor, 100 g sladkorja
Priprava testa:
- Kvas razdrobimo v večjem kozarcu in ga zmešamo z žličko moke, žličko sladkorja ter nekaj žlicami mlačnega mleka. Počakamo kakšne 2 minutki, da naraste.
- Pri pripravi potice je pomembno da delamo v toplem prostoru brez kakršnegakoli prepiha.
- Moko presejemo v posodo v kateri bomo pripravljali testo. Na sredi naredimo jamico in vanjo vlijemo kvas. Vse skupaj premešamo. V posebni posodi stepemo jajca in rumenjak, ki smo jim primešali sladkor, vanili sladkor, na sobno temperaturo ogreto margarino, limonino lupino, ščepec soli, vaniljev ekstrakt in rum. Tako pripravljeno mešanico dolijemo k moki in dobro premešamo. Počasi dolivamo mlačno mleko in mešamo naprej. Ko dobimo kompaktno, ravno prav mehko kepo testa, jo gnetemo 10-15 minut.
- Testo preložimo v posodo za vzhajanje, ki se mora nahajati v toplem prostoru. Testo naj vzhaja vsaj 1 uro.
- Testo razvaljamo na pomokani površini. Premažemo ga z nadevom in zvijemo v potico.
- Potico preložimo v pomaščen pekač. Potica naj pred pečenjem vzhaja še pol ure.
- Predno jo damo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180°, jo po površini večkrat preluknjamo s pomočjo vilice.
- Pečemo približno 1 uro.
Priprava nadeva:
- Jajca in na sobno temperaturo ogreto margarino ter sladkor penasto umešamo z ročnim mešalnikom.
- Dodamo vanili sladkor, kokosovo moko, kokosovo mleko in kislo smetano. Vse skupaj dobro premešamo. Če je nadev pregost, dodamo malce mleka.