Krofi z marmelado - Kuharski recepti - Okusno.si

Krofi z marmelado

Ravno prav veliki in mehki ter ravno prav napolnjeni z marmelado in seveda ne premastni – to so moje glavne zahteve pri pripravi te priljubljene sladice iz kvašenega testa. Zanimivo je to, da v pustnem obdobju pojem kar nekaj krofov, v preostalem delu leta pa jih pojem manj, kot je prstov na eni roki.

Sestavine za pripravo pustnih krofov (za 15 krofov po 60g):

  • 500 g moke za krofe
  • 1 ščep soli
  • 5 g suhega kvasa
  • 3 rumenjaki
  • 2 žlice sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • 250 g toplega mleka
  • 1 žlička limoninega soka
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 50 g dcl olja
  • marelična marmelada
  • sladkor v prahu
  • 1,5 l sončničnega olja za cvrtje

Kako pripravimo testo za krofe?

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake zmiksamo z navadnim in vanilijevim sladkorjem. Ko se jajca zapenijo, prilijemo toplo mleko, rum, limonin sok, vanilijevo aromo in olje. Vse skupaj dobro zmiksamo.

Moko presejemo v skledo. Dodamo ščep soli in premešamo. V skledo stresemo kvas in prilijemo jajčno mešanico. Z nastavkom za testo mešamo testo približno 5 minut, da dobimo gladko in prožno testo.

Testo nato na hitro pregnetemo na pomokani površini še z rokami. Testo razrežemo na 60 g kose (nujno uporabljamo kuhinjsko tehtnico). Vsak natančno odtehtam kos testa pregnetemo še z rokami in ga oblikujemo v kroglico. Kroglice testa polagamo na pomokano površino. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 1-1,5 ure, da narastejo na dvojno velikost. Med vzhajanjem jih na 20 minut obračamo.

kako naredimo testo za krofe

Kako dolgo cvremo krofe?

V ponvi segrejemo olje za cvrtje krofov. Naj ga bo vsaj za 3 prste višine saj se krofi ne smejo dotikati dna posode. Pri peki krofov je nujna uporaba termometra. Olje naj bo segreto na 170 stopinj. V kolikor bo olje prevroče, bodo krofi preveč porjaveli ali pa se vam bodo celo zažgali.

V vroče olje položimo krofe z zgornjo vzhajano stranjo navzdol. Krofi se v posodi ne smejo dotikati in morajo prosto plavati. Posodo pokrijete s pokrovko. Po treh minutah odstranimo pokrovko in s pomočjo lesenih palčk ali penovke obrnemo krofe. V odkriti posodi se naj pečejo še 3 minute.

kako ocvremo krofe

Ocvrte krofe preložimo na rešetko pod katero smo položili papirnate brisače. Po kakšni minuti, ko odteče odvečno olje, jih preložimo na papirnato brisačo, ki popivnajo še preostanek odvečne maščobe.

V še tople krofe nabrizgamo marmelado. Krofe preložimo na krožnik in jih potresemo s sladkorjem v prahu.

recept krofi

krofi recept

recept za krofe

pustni krofi recept

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.

Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top