Ravno prav veliki in mehki ter ravno prav napolnjeni z marmelado in seveda ne premastni – to so moje glavne zahteve pri pripravi te priljubljene sladice iz kvašenega testa. Zanimivo je to, da v pustnem obdobju pojem kar nekaj krofov, v preostalem delu leta pa jih pojem manj, kot je prstov na eni roki.
Sestavine za pripravo pustnih krofov (za 15 krofov po 60g):
- 500 g moke za krofe
- 1 ščep soli
- 5 g suhega kvasa
- 3 rumenjaki
- 2 žlice sladkorja
- 1 vanili sladkor
- 250 g toplega mleka
- 1 žlička limoninega soka
- 1 žlica ruma
- 1 žlička vanilijeve arome
- 50 g dcl olja
- marelična marmelada
- sladkor v prahu
- 1,5 l sončničnega olja za cvrtje
Kako pripravimo testo za krofe?
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake zmiksamo z navadnim in vanilijevim sladkorjem. Ko se jajca zapenijo, prilijemo toplo mleko, rum, limonin sok, vanilijevo aromo in olje. Vse skupaj dobro zmiksamo.
Moko presejemo v skledo. Dodamo ščep soli in premešamo. V skledo stresemo kvas in prilijemo jajčno mešanico. Z nastavkom za testo mešamo testo približno 5 minut, da dobimo gladko in prožno testo.
Testo nato na hitro pregnetemo na pomokani površini še z rokami. Testo razrežemo na 60 g kose (nujno uporabljamo kuhinjsko tehtnico). Vsak natančno odtehtam kos testa pregnetemo še z rokami in ga oblikujemo v kroglico. Kroglice testa polagamo na pomokano površino. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 1-1,5 ure, da narastejo na dvojno velikost. Med vzhajanjem jih na 20 minut obračamo.
Kako dolgo cvremo krofe?
V ponvi segrejemo olje za cvrtje krofov. Naj ga bo vsaj za 3 prste višine saj se krofi ne smejo dotikati dna posode. Pri peki krofov je nujna uporaba termometra. Olje naj bo segreto na 170 stopinj. V kolikor bo olje prevroče, bodo krofi preveč porjaveli ali pa se vam bodo celo zažgali.
V vroče olje položimo krofe z zgornjo vzhajano stranjo navzdol. Krofi se v posodi ne smejo dotikati in morajo prosto plavati. Posodo pokrijete s pokrovko. Po treh minutah odstranimo pokrovko in s pomočjo lesenih palčk ali penovke obrnemo krofe. V odkriti posodi se naj pečejo še 3 minute.
Ocvrte krofe preložimo na rešetko pod katero smo položili papirnate brisače. Po kakšni minuti, ko odteče odvečno olje, jih preložimo na papirnato brisačo, ki popivnajo še preostanek odvečne maščobe.
V še tople krofe nabrizgamo marmelado. Krofe preložimo na krožnik in jih potresemo s sladkorjem v prahu.