Krofi z marmelado - Kuharski recepti - Okusno.si

Krofi z marmelado

Ravno prav veliki in mehki ter ravno prav napolnjeni z marmelado in seveda ne premastni – to so moje glavne zahteve pri pripravi te priljubljene sladice iz kvašenega testa. Zanimivo je to, da v pustnem obdobju pojem kar nekaj krofov, v preostalem delu leta pa jih pojem manj, kot je prstov na eni roki.

Sestavine za pripravo pustnih krofov (za 15 krofov po 60g):

  • 500 g moke za krofe
  • 1 ščep soli
  • 5 g suhega kvasa
  • 3 rumenjaki
  • 2 žlice sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • 250 g toplega mleka
  • 1 žlička limoninega soka
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 50 g dcl olja
  • marelična marmelada
  • sladkor v prahu
  • 1,5 l sončničnega olja za cvrtje

Kako pripravimo testo za krofe?

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake zmiksamo z navadnim in vanilijevim sladkorjem. Ko se jajca zapenijo, prilijemo toplo mleko, rum, limonin sok, vanilijevo aromo in olje. Vse skupaj dobro zmiksamo.

Moko presejemo v skledo. Dodamo ščep soli in premešamo. V skledo stresemo kvas in prilijemo jajčno mešanico. Z nastavkom za testo mešamo testo približno 5 minut, da dobimo gladko in prožno testo.

Testo nato na hitro pregnetemo na pomokani površini še z rokami. Testo razrežemo na 60 g kose (nujno uporabljamo kuhinjsko tehtnico). Vsak natančno odtehtam kos testa pregnetemo še z rokami in ga oblikujemo v kroglico. Kroglice testa polagamo na pomokano površino. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 1-1,5 ure, da narastejo na dvojno velikost. Med vzhajanjem jih na 20 minut obračamo.

Kako dolgo cvremo krofe?

V ponvi segrejemo olje za cvrtje krofov. Naj ga bo vsaj za 3 prste višine saj se krofi ne smejo dotikati dna posode. Pri peki krofov je nujna uporaba termometra. Olje naj bo segreto na 170 stopinj. V kolikor bo olje prevroče, bodo krofi preveč porjaveli ali pa se vam bodo celo zažgali.

V vroče olje položimo krofe z zgornjo vzhajano stranjo navzdol. Krofi se v posodi ne smejo dotikati in morajo prosto plavati. Posodo pokrijete s pokrovko. Po treh minutah odstranimo pokrovko in s pomočjo lesenih palčk ali penovke obrnemo krofe. V odkriti posodi se naj pečejo še 3 minute.

Ocvrte krofe preložimo na rešetko pod katero smo položili papirnate brisače. Po kakšni minuti, ko odteče odvečno olje, jih preložimo na papirnato brisačo, ki popivnajo še preostanek odvečne maščobe.

V še tople krofe nabrizgamo marmelado. Krofe preložimo na krožnik in jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top