Losos z omakama - Kuharski recepti - Okusno.si

Losos z omakama

Losos je ena izmed redkih rib, ki se lahko pripravi na res enostaven in hiter način. A glede na to, da je losos, pečen v ponvi, pravzaprav precej dolgočasna jed, sem si zamislil 2 recepta za omaki, ki se po okusu lepo podata k lososu, sami jedi pa dodasta še nekaj širine, barvitosti in sočnosti.

Sestavine za 2 osebi:
oljčno olje, 2 stroka česna, rožmarinova vejica, 2 lososova fileja (vsak po približno 250 g), sol

Sestavine za medeno-gorčično omako:
20 g masla, 10 g moke, 2,4 dl mleka, ½ žličke česna v prahu, 40 ml smetane za kuhanje, 40 g gorčice, sol, 1 žlička akacijevega medu, svež koper

Sestavine za koromačevo omako:
25 g masla, 2 stroka česna, 250 g koromača, 1 dl polsladkega belega vina, 2,5 dl jušne osnove, sol, poper, peteršilj

Postopek priprave

V segreto ponev prilijemo nekaj brizgov oljčnega olja, dodamo 2 stroka česna in rožmarinovo vejico.

Lososa rahlo solimo in ga s kožo obrnjeno navzdol položimo v segreto ponev. Približno 3 minute ga pečemo na srednje visoki temperaturi
(7 od 10), nato ga z lopatko previdno obrnemo in pečemo še 2–3 minute na drugi strani.

Medeno-gorčična omaka

V segreti ponvi na maslu počasi prepražimo moko. Ko moka rahlo porumeni, v ponev prilijemo mleko, dodamo česen v prahu in vse skupaj med stalnim mešanjem kuhamo 3 minute. Prilijemo smetano za kuhanje, dodamo gorčico ter solimo po okusu. Omako na nizki temperaturi kuhamo še 3 minute, vmes pa jo večkrat premešamo. Na koncu vmešamo še žličko medu. Omako potresemo s svežim koprom.

losos recept gorčična omaka

Koromačeva omaka

V segreti ponvi raztopimo žlico masla. Dodamo sesekljan česen in na kolobarje narezan koromač. Med občasnim mešanjem pri nizki temperaturi pražimo 5 minut.

Prilijemo belo vino in povišamo temperaturo. Ko tretjina vina izpari, prilijemo jušno osnovo. Zmanjšamo temperaturo, solimo in popramo po okusu.

Posodo pokrijemo in vse sestavine kuhamo 15 minut. S paličnim mešalnikom jih spasiramo v gosto omako, ki jo potresemo s peteršiljem.

Lososa v omaki postrežemo s kuhanim krompirjem, lahko pa mu dodamo tudi na žaru pečene šparglje.

losos koromač

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.

Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top