Jajčevci so odlična sestavina tako za pripravo številnih zelenjavnih jedi kot tudi različnih omak za testenine. Blag okus jajčevcev in sočnost njihovega mesa dajeta omakam odlično teksturo.
Sestavine za 3 osebe:
700 g jajčevcev (oz. 2 srednje velika jajčevca), oljčno olje, 4 stroki česna, 1 žlička rjavega sladkorja, 400 g paradižnikove pulpe, sol, parmezan, 400 g rezancev tagliatelle, sveža bazilika ali peteršilj
Kako pripravimo tagliatelle z jajčevci?
Jajčevce po dolžini narežemo na približno 1 cm debele rezine. Rezine posolimo na obeh straneh in jih predevamo na cedilo. Počakamo približno 15 minut, da iz njih odteče grenka tekočina, nato pa jih speremo s tekočo vodo in dobro odcedimo. Osušimo jih s papirnato brisačo.
V rahlo naoljeni žar ponvi rezine jajčevcev popečemo na obeh straneh. Pečene so, ko je sredica mehka na otip. Jajčevce preložimo na desko za rezanje, počakamo da se nekoliko ohladijo, nato pa jih narežemo na večje koščke.
V kozici na oljčnem olju prepražimo 4 stroke sesekljanega česna. Ko česen zadiši in rahlo porumeni, v kozico dodamo žličko rjavega sladkorja, vse skupaj premešamo in počakamo nekaj sekund, da začne sladkor karamelizirati, nato pa prilijemo še paradižnikovo pulpo.
Po 10 minutah kuhanja pri nizki temperaturi v kozico dodamo narezane jajčevce, solimo ter jed kuhamo še dodatne 3 minute.
V osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži skuhamo testenine tagliatelle. Ko so skuhane al dente, jih odcedimo in zmešamo z omako. Potresemo s sesekljano svežo baziliko ali peteršiljem. Dodamo na tanke trakce narezan parmezan, ki smo ga narezali s pomočjo noža za lupljenje krompirja. Vse skupaj zabelimo še z nekaj brizgi najboljšega oljčnega olja, ki ga imamo.