Losos z omakama | Okusno.si

Losos z omakama

Losos je ena izmed redkih rib, ki se lahko pripravi na res enostaven in hiter način. A glede na to, da je losos, pečen v ponvi, pravzaprav precej dolgočasna jed, sem si zamislil 2 recepta za omaki, ki se po okusu lepo podata k lososu, sami jedi pa dodasta še nekaj širine, barvitosti in sočnosti.

Sestavine za 2 osebi:
oljčno olje, 2 stroka česna, rožmarinova vejica, 2 lososova fileja (vsak po približno 250 g), sol

Sestavine za medeno-gorčično omako:
20 g masla, 10 g moke, 2,4 dl mleka, ½ žličke česna v prahu, 40 ml smetane za kuhanje, 40 g gorčice, sol, 1 žlička akacijevega medu, svež koper

Sestavine za koromačevo omako:
25 g masla, 2 stroka česna, 250 g koromača, 1 dl polsladkega belega vina, 2,5 dl jušne osnove, sol, poper, peteršilj

Postopek priprave

V segreto ponev prilijemo nekaj brizgov oljčnega olja, dodamo 2 stroka česna in rožmarinovo vejico.

Lososa rahlo solimo in ga s kožo obrnjeno navzdol položimo v segreto ponev. Približno 3 minute ga pečemo na srednje visoki temperaturi
(7 od 10), nato ga z lopatko previdno obrnemo in pečemo še 2–3 minute na drugi strani.

Medeno-gorčična omaka

V segreti ponvi na maslu počasi prepražimo moko. Ko moka rahlo porumeni, v ponev prilijemo mleko, dodamo česen v prahu in vse skupaj med stalnim mešanjem kuhamo 3 minute. Prilijemo smetano za kuhanje, dodamo gorčico ter solimo po okusu. Omako na nizki temperaturi kuhamo še 3 minute, vmes pa jo večkrat premešamo. Na koncu vmešamo še žličko medu. Omako potresemo s svežim koprom.

losos recept gorčična omaka

Koromačeva omaka

V segreti ponvi raztopimo žlico masla. Dodamo sesekljan česen in na kolobarje narezan koromač. Med občasnim mešanjem pri nizki temperaturi pražimo 5 minut.

Prilijemo belo vino in povišamo temperaturo. Ko tretjina vina izpari, prilijemo jušno osnovo. Zmanjšamo temperaturo, solimo in popramo po okusu.

Posodo pokrijemo in vse sestavine kuhamo 15 minut. S paličnim mešalnikom jih spasiramo v gosto omako, ki jo potresemo s peteršiljem.

Lososa v omaki postrežemo s kuhanim krompirjem, lahko pa mu dodamo tudi na žaru pečene šparglje.

losos koromač

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top