Domači kebab - Kuharski recepti - Okusno.si

Domači kebab

Gyros, shawarma in doner kebab so tipične bližnjevzhodne jedi, običajno narejene iz tanko narezanega pečenega mesa in zelenjave. V osnovi so si omenjene jedi precej podobne, a seveda med njimi obstajajo razlike v pripravi in samem izvoru:

  • Gyros je grška jed, običajno narejena iz svinjine ali piščanca in začinjena z začimbami in zelišči, kot so origano, timijan in majaron. Običajno ga postrežejo v pita kruhu s paradižnikom, čebulo in tzatziki omako.
  • Shawarma izvira iz Bližnjega vzhoda in je običajno narejena iz piščanca, govedine ali jagnjetine. Začinjena je z začimbami, kot so kumina, koriander in kurkuma. Zavita je v tanek pita kruh. Običajno se postreže s sezamovo ali jogurtovo omako.
  • Doner kebab je turška jed, pripravljena iz jagnjetine, govedine ali piščanca. Običajno se postreže v zelo tankem zapečenem kruhu z dodatki, kot so zelena solata, paradižnik, čebula in jogurtova omaka.
  • Kebab je najbolj priljubljena ulična hrana v Sloveniji, ki je v SSKJ-ju opredeljena kot »jed iz mariniranega govejega, piščančjega ali jagnječjega mesa, v plasteh nataknjenega na raženj, z dodano zelenjavo in omako, navadno v posebni vrsti kruha«.


Sestavine za 4 osebe:
500 g govejih ledij (»roast beef«), sol, poper, mleta paprika, 1 bučka, 1 paprika, 2 čebuli, 2 paradižnika, peteršilj, oljčno olje, 8 pita kruhkov , tzatziki omaka

Meso najprej dobro očistimo (porežemo maščobo, kite in vlakna). Nato ga za 90-120 minut damo v zamrzovalnik, saj ga bomo tako veliko lažje narezali na res tanke rezine.

Ohlajeno meso z ostrim nožem narežemo na čim bolj tanke rezine. Narezano meso prestavimo v skledo in začinimo s soljo, poprom in mleto papriko.
Prelijemo ga z nekaj brizgi oljčnega olja in vse skupaj dobro premešamo.

Skledo pokrijemo, meso pa pustimo počivati v marinadi vsaj 60 minut.

V vroči naoljeni ponvi spečemo meso. Nikoli vsega naenkrat, saj bi se zaradi prevelike količine začelo dušiti, ampak raje v dveh ali treh rundah (odvisno od velikosti ponve). Bučke in papriko narežemo na koščke in na hitro popečemo v naoljeni ponvi. Solimo po okusu.

meso-za-kebab

Čebulo olupimo in narežemo na tanke lističe. Paradižnik narežemo na manjše koščke. Peteršilj na drobno sesekljamo.

Pita kruh zarežemo na sredini in naredimo žepek, ki ga napolnimo z mesom in poljubno zelenjavo. Sestavine v piti prelijemo s tzatziki omako ter potresemo s peteršiljem.

Seveda pa lahko pita kruh uporabimo tudi drugače, in sicer tako, da ga obložimo s poljubno zelenjavo in mesom ter ga nato preprosto prepognemo ali pa zvijemo kot palačinko …

kebab recept

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top