Domači njoki s pršutom in radičem v vinski omaki
Sestavine za pripravo njokov: 1 kg krompirja, 1 jajce, 2 žlici pasirane skute, 250 g ostre moke, sol
Sestavine za pripravo omake: 1 žlica masla, 100 g radiča, 200 g pršuta, 2 stroka česna, rožmarin, 1,5 dcl rdečega vina (refošk), 1 žlička sladkorja, krušne drobtine, peteršilj, parmezan
Kako naredimo njoke?
Neolupljen krompir skuhamo v vreli vodi. Še toplega olupimo in pretlačimo.
Primešamo razžvrkljano jajce, skuto in ostro moko. Začinimo s soljo. Z rokami gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko in voljno testo.
Testo razrežemo na več delov. Vsak del posebej razvaljamo na pomokani površini v dolg svaljek debeline enega prsta. Svaljke narežemo na približno 3 centimetra dolge koščke. Vsak košček posebej narahlo potlačimo z vilicami, saj se bo zaradi tega omaka bolje oprijela njokov.
V večji posodi zavremo vodo. Njoke stresemo v osoljen krop in kuhamo približno 4 minute oziroma toliko časa, da priplavajo na površje. Njoke odcedimo in pripravimo po izbranem receptu.
Kako naredimo omako?
Na maslu na hitro popečemo radič. Dodamo na koščke narezan pršut in sesekljan česen. Začinimo s svežim rožmarinom in na hitro prepražimo.
Ko česen zadiši, prilijemo vino in dodamo sladkor. Znižamo temperaturo in pustimo rahlo vreti dobro minuto. Če je omaka preredka, jo lahko zgostimo s krušnimi drobtinami.
Tik pred koncem kuhanja dodamo sesekljan peteršilj.
Omako prelijemo čez njoke in potresemo s sveže naribanim parmezanom
po mojem zelo dobro
Če je omaka prregosta, dodaš še drobtine?
Kristina, hvala za opozorilo! Mišljeno je bilo, če je omaka preredka