Če v Valencii ne greš na paello, je to tako, kot da si v Limskem kanalu ne bi privoščil školjk, ali pa da v Salzburgu ne bi poskusil solnograških žlični kov. Kulinarični greh torej. Najpogostejše so tri vrste paell: piščančja, morska in mešana. Paella se obič ajno pripravlja v posebni ponvi, ki je precej široka in plitva. Če nimate »paellera«, origin alne posode za kuhanje paelle, bo čisto v redu, če boste paello pripravili v najširši ponvi, ki jo imate, ali pa kar v t. i. picopeku, ki ga imajo vsi Slovenci v kampih :-).
Sestavine za pripravo paele: piščanec, chorizo, mleta paprika, čebula, česen, rožmarin, olivno olje, sol, poper, rdeča paprika, zelena paprika, grah, stročji fižol, paradižnikova pasata, jušna osnova, peteršilj, limona, žafran
Piščančja stegna začinimo s soljo in poprom. Kakšnih 5 minut jih nato z obeh strani pečemo v vroči ponvi na olivnem olju, da se kožica lepo zapeče, nato jih preložimo na krožnik.
V isti ponvi na hitro (kakšno minutko) popečemo tudi na koščke narezano klobaso chorizo. Popečeno klobaso preložimo na krožnik s piščancem. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Iz ponve odlijemo odvečno maščobo, prilijemo nekaj olivnega olja in prepražimo sesekljano čebulo in česen.
Medtem ko pražimo čebulo, očistimo papriko in jo narežemo na 2 cm velike kose. Stročjemu fižolu porežemo konice in ga narežemo na 2 cm velike kose. V manjšo skledico damo žafranove nitke in jih prelijemo z 2 žlicama vroče vode. Namakajo naj se 5 minut.
Ko čebula nekoliko porjavi, dodamo narezano papriko. Solimo po okusu. Med stalnim mešanjem pražimo še kakšno minuto. Dodamo žličko dimljene paprike in narezan stročji fižol. Premešamo, počakamo, da paprika zadiši, nato pa prilijemo vodo, v kateri se je namakal žafran (seveda skupaj z žafranovimi nitkami), jušno osnovo in pasirani paradižnik. V posodo damo nazaj piščančje meso in klobaso chorizo.
Povišamo temperaturo in počakamo, da tekočina zavre. Dodamo riž, premešamo in pustimo, da se paella kuha v odprti posodi 15 minut. Dodamo grah, pokrijemo posodo in pri nizki temperaturi kuhamo še 5 minut. Celoten čas kuhanja je odvisen od vrste riža, ki ga uporabimo.
Ko je paella skuhana, jo odstavimo s štedilnika in pustimo počivati v zaprti posodi še 5 minut.
Potresemo jo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo skupaj z rezino limone, ki si jo stisnemo po rižoti.