Govedina stroganov

Stroganov se je na jedilnikih restavracij prvič pojavil v Rusiji v drugi polovici 18. stoletja. Odtlej je prvotni recept dobil širom sveta veliko različic. Tule je moja.

Sestavine za 4 osebe: 600 g goveje pljučne pečenke, olje, 1 čebula, 250 g šampinjonov, 3 stroki česna, sol, poper, 1 dcl belega vina, 4 dcl jušne osnove, 1 žlica gorčice, 1 žlica kisle smetane, 4 majhne vložene kisle kumarice, vejica peteršilja

Kako naredimo govedino Stroganov?

Goveji file narežemo na tanke rezine, ki jih nato na vročem olju na hitro popečemo. Meso preložimo na krožnik.

V ponvi, kjer se je peklo meso, prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo na lističe narezane šampinjone in sesekljan česen. Solimo in popramo po okusu.

Vse skupaj pražimo kakšno minutko, nakar dodamo v posodo popečeno meso. Prilijemo belo vino.

Ko vino izpari, prilijemo jušno osnovo in vmešamo gorčico. Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 20-30 minut.

Tik pred koncem kuhanja vmešamo v omako kislo smetano in sesekljane kumarice. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in na hitro prevremo.

Govedino stroganov postrežemo z rižem.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top