Stroganov se je na jedilnikih restavracij prvič pojavil v Rusiji v drugi polovici 18. stoletja. Odtlej je prvotni recept dobil širom sveta veliko različic. Tule je moja.
Sestavine za 4 osebe: 600 g goveje pljučne pečenke, olje, 1 čebula, 250 g šampinjonov, 3 stroki česna, sol, poper, 1 dcl belega vina, 4 dcl jušne osnove, 1 žlica gorčice, 1 žlica kisle smetane, 4 majhne vložene kisle kumarice, vejica peteršilja
Kako naredimo govedino Stroganov?
Goveji file narežemo na tanke rezine, ki jih nato na vročem olju na hitro popečemo. Meso preložimo na krožnik.
V ponvi, kjer se je peklo meso, prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo na lističe narezane šampinjone in sesekljan česen. Solimo in popramo po okusu.
Vse skupaj pražimo kakšno minutko, nakar dodamo v posodo popečeno meso. Prilijemo belo vino.
Kako dolgo kuhamo govedino Stroganov?
Ko vino izpari, prilijemo jušno osnovo in vmešamo gorčico. Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 20-30 minut.
Tik pred koncem kuhanja vmešamo v omako kislo smetano in sesekljane kumarice. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in na hitro prevremo.
Kako postrežemo govedino Stroganov?
Govedino stroganov postrežemo z rižem.
Zakaj se jed imenuje Stroganov?
Govedina Stroganov, ali Beef Stroganoff, je priljubljena ruska jed, poimenovana po bogati in vplivni ruski družini Stroganov iz 19. stoletja. Jed je verjetno dobila ime po grofu Pavlu Stroganovu, znani osebnosti v carski Rusiji, ki je bil znan po svoji izobraženosti in kulinaričnem okusu. Pavel je bil tudi zbiralec umetnosti in pomemben mecen v Sankt Peterburgu.