Govedina stroganov - Kuharski recepti - Okusno.si

Govedina stroganov

Stroganov se je na jedilnikih restavracij prvič pojavil v Rusiji v drugi polovici 18. stoletja. Odtlej je prvotni recept dobil širom sveta veliko različic. Tule je moja.

Sestavine za 4 osebe: 600 g goveje pljučne pečenke, olje, 1 čebula, 250 g šampinjonov, 3 stroki česna, sol, poper, 1 dcl belega vina, 4 dcl jušne osnove, 1 žlica gorčice, 1 žlica kisle smetane, 4 majhne vložene kisle kumarice, vejica peteršilja

Kako naredimo govedino Stroganov?

Goveji file narežemo na tanke rezine, ki jih nato na vročem olju na hitro popečemo. Meso preložimo na krožnik.

V ponvi, kjer se je peklo meso, prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo na lističe narezane šampinjone in sesekljan česen. Solimo in popramo po okusu.

Vse skupaj pražimo kakšno minutko, nakar dodamo v posodo popečeno meso. Prilijemo belo vino.

Kako dolgo kuhamo govedino Stroganov?

Ko vino izpari, prilijemo jušno osnovo in vmešamo gorčico. Pokrijemo posodo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 20-30 minut.

Tik pred koncem kuhanja vmešamo v omako kislo smetano in sesekljane kumarice. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in na hitro prevremo.

Kako postrežemo govedino Stroganov?

Govedino stroganov postrežemo z rižem.

govedina stroganov
recept govedina stroganov

Zakaj se jed imenuje Stroganov?

Govedina Stroganov, ali Beef Stroganoff, je priljubljena ruska jed, poimenovana po bogati in vplivni ruski družini Stroganov iz 19. stoletja. Jed je verjetno dobila ime po grofu Pavlu Stroganovu, znani osebnosti v carski Rusiji, ki je bil znan po svoji izobraženosti in kulinaričnem okusu. Pavel je bil tudi zbiralec umetnosti in pomemben mecen v Sankt Peterburgu.

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top