Ajdova kaša, ki sodi med slovenske tradicionalne jedi, je po krivici prezrta, sploh med mladimi ljudmi. Vrnimo se v čas naših babic in ji povrnimo nekaj starega šarma.
Sestavine za 2 osebi: 300 g ajdove kaše, 350 g svinjske ribice, olje, 1,5 l jušne osnove, 1 manjša čebula, 2 stroka česna, 300 g jurčkov, 1dcl belega vina, timijan, sol, poper, peteršilj, 1 dcl smetane za kuhanje
Kako naredimo ajdovo kašo z jurčki?
- Ajdovo kašo kuhamo 15 minut v jušni osnovi. Kuhano kašo odcedimo.
- Na olju na hitro popečemo medaljončke. Ko so popečeni z obeh strani, ki jih shranimo za nekaj časa na krožnik.
- Na olju, kjer smo pekli medaljončke, prepražimo drobno naseljano čebulo. Po potrebi lahko dolijemo še nekaj olja. Pražimo tako dolgo, da čebula postekleni.
- Dodamo nasekljan česen in počakamo da česen zadiši.
- Dodamo na lističe narezane jurčke. Premešamo in pražimo kakšno minutko.
- Zalijemo z vinom in začinimo s timijanom, soljo in poprom. Počakamo da tretjina vina povre.
- V posodo damo medaljončke, ki smo jih predhodno opekli.
- Primešamo sesekljan peteršilj in sladko smetano, pokrijemo posodo in dušimo na šibkem ognju 5 minut.

Ajdove kaše ne kuhamo v vodi. To niso špageti. Prepražiš čebulo, dodaš jurčke. Prepražiš. Dodaš česen Dodaš ajdovo kašo. Prepražiš. Zaliješ z dvojno količino vode in vina. (Torej npr. 3 dcl kaše, 6 dcl tekočine). Ogenj na minimum. Pokriješ. Dušiš. Ko kaša vsrka tekočino, odstaviš. Vmešaš 1 dcl sladke smetane. Pokriješ. Počakaš 5 minut. Postrežeš. Amen.
Svinjsko ribico razpoloviš. Počez. Začiniš. Pomokaš. Na močnem ognjo z vseh strani opešeč na malo olja. Taliješ z 1 dcl vina. Deglaziraš. Pokriješ. Ogenj na minimu. Dušiš 5 minut. Narežeš na medaljone. Naložiš okrog ajdove kaše. Preliješ z omako (samo meso). Amen