Ajdova kaša, ki sodi med slovenske tradicionalne jedi, je po krivici prezrta, sploh med mladimi ljudmi. Vrnimo se v čas naših babic in ji povrnimo nekaj starega šarma.
Sestavine za 2 osebi: 300 g ajdove kaše, 350 g svinjske ribice, olje, 1,5 l jušne osnove, 1 manjša čebula, 2 stroka česna, 300 g jurčkov, 1dcl belega vina, timijan, sol, poper, peteršilj, 1 dcl smetane za kuhanje
Kako naredimo ajdovo kašo z jurčki?
- Ajdovo kašo kuhamo 15 minut v jušni osnovi. Kuhano kašo odcedimo.
- Na olju na hitro popečemo medaljončke. Ko so popečeni z obeh strani, ki jih shranimo za nekaj časa na krožnik.
- Na olju, kjer smo pekli medaljončke, prepražimo drobno naseljano čebulo. Po potrebi lahko dolijemo še nekaj olja. Pražimo tako dolgo, da čebula postekleni.
- Dodamo nasekljan česen in počakamo da česen zadiši.
- Dodamo na lističe narezane jurčke. Premešamo in pražimo kakšno minutko.
- Zalijemo z vinom in začinimo s timijanom, soljo in poprom. Počakamo da tretjina vina povre.
- V posodo damo medaljončke, ki smo jih predhodno opekli.
- Primešamo sesekljan peteršilj in sladko smetano, pokrijemo posodo in dušimo na šibkem ognju 5 minut.


Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.
Ajdove kaše ne kuhamo v vodi. To niso špageti. Prepražiš čebulo, dodaš jurčke. Prepražiš. Dodaš česen Dodaš ajdovo kašo. Prepražiš. Zaliješ z dvojno količino vode in vina. (Torej npr. 3 dcl kaše, 6 dcl tekočine). Ogenj na minimum. Pokriješ. Dušiš. Ko kaša vsrka tekočino, odstaviš. Vmešaš 1 dcl sladke smetane. Pokriješ. Počakaš 5 minut. Postrežeš. Amen.
Svinjsko ribico razpoloviš. Počez. Začiniš. Pomokaš. Na močnem ognjo z vseh strani opešeč na malo olja. Taliješ z 1 dcl vina. Deglaziraš. Pokriješ. Ogenj na minimu. Dušiš 5 minut. Narežeš na medaljone. Naložiš okrog ajdove kaše. Preliješ z omako (samo meso). Amen