Spodaj zapisana različica paradižnikove juhe očara s svojo preprosto pripravo in bogatim okusom. To je jed, ki jo lahko prilagodimo letnemu času – v hladnejših dneh jo postrežemo vročo, poleti pa osvežilno hladno, kot nežno različico španskega gazpacha. S svojo bogato aromo paradižnika in bazilike je paradižnikova juha popolna za hiter obrok, ob kakšnem dodatnem kosu popečenega kruha pokapanega z olivnim oljem pa tudi za lahko večerjo. Sveže sestavine, kot sta bazilika in stebelna zelena, poskrbijo za dodatek svežine, medtem ko sušeni paradižniki poglobijo okus in poskrbijo za pridih sredozemskega razkošja. Paradižnikovo juho lahko pripravimo tudi vnaprej in postrežemo kadarkoli, ko si zaželimo nekaj toplega in domačega.
Sestavine za pripravo paradižnikove juhe (za 4 osebe):
- 3 kosi sušenega paradižnika
- olivno olje
- 4 stroki česna
- 3 žlice paradižnikove
- mezge
- 1 steblo zelene
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 pest sveže bazilike
- 1 žlička sladkorja
- sol
- 1,5 žlice zdroba
Kako se pripravi paradižnikova juha?
Sušene paradižnike za 15 minut namočimo v mlačno vodo, da se nekoliko napojijo. Nato jih sesekljamo.
Na olivnem olju prepražimo sesekljan česen. Pražimo tako dolgo, da zadiši in nekoliko porumeni. Dodamo paradižnikovo mezgo in drobno sesekljano stebelno zeleno. Premešamo in prilijemo jušno osnovo.
Sesekljamo pest sveže bazilike (nekaj lističev prihranimo za okrasitev juhe). V juho dodamo sesekljan paradižnik, baziliko in sladkor. Solimo po okusu.
Kako dolgo kuhamo paradižnikovo juho?
Paradižnikovo juho kuhamo v pokriti posodi na nizki temperaturi približno 15 minut. Nato vmešamo zdrob in kuhamo še dodatne 3 minute.

Paradižnikovo juho serviramo v krožnike in okrasimo z listi bazilike. Pokapamo jo lahko tudi s kakovostnim olivnim oljem.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.