Hitro pripravljena in preprosta juha. V poletnih mesecih prija tudi ohlajena različica, podobno kot znameniti španski gazpacho.
Sestavine za 4 osebe:
- 3 kosi sušenega paradižnika
- olivno olje
- 4 stroki česna
- 3 žlice paradižnikove
- mezge
- 1 steblo zelene
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 pest sveže bazilike
- 1 žlička sladkorja
- sol
- 1,5 žlice zdroba
Sušene paradižnike za 15 minut namočimo v mlačno vodo, da se nekoliko napojijo. Nato jih sesekljamo.
Na olivnem olju prepražimo sesekljan česen. Pražimo tako dolgo, da zadiši in nekoliko porumeni. Dodamo paradižnikovo mezgo in drobno sesekljano stebelno zeleno. Premešamo in prilijemo jušno osnovo.
Sesekljamo pest sveže bazilike (nekaj lističev prihranimo za okrasitev juhe). V juho dodamo sesekljan paradižnik, baziliko in sladkor. Solimo po okusu. Na nizki temperaturi v pokriti posodi kuhamo 10 minut. Vmešamo zdrob in kuhamo še 3 minute.
Juho serviramo v krožnike in okrasimo z listi bazilike.