Rižev narastek z jabolki - Kuharski recepti - Okusno.si

Rižev narastek z jabolki

Rižev narastek je priljubljena jed, ki združuje mehkobo kuhanega riža, sladkost jabolk in bogato aromo vanilije. Rižev narastek je popoln kot sladica, lahko ga pripravimo za kosilo ali prigrizek, ki bo navdušil tako otroke kot odrasle. Sledite spodnjim natančnim navodilom, da bo vaš rižev narastek z jabolki popoln – puhast, zlato zapečen in poln okusa.

Sestavine za rižev narastek:

  • 300 g okroglega riža
  • 900 ml mleka
  • 4 žlice sladkorja (2 žlici za rumenjake, 2 žlici za beljake)
  • 4 jajca
  • 1 vanili sladkor
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1/2 žličke limonine lupinice (naribane)
  • 3 jabolka (približno 600–650 g)
  • ščep soli
  • maslo ali olje za namastitev pekača


Postopek priprave riževega narastka

1. Skuhajte riž v mleku
V večji posodi segrejte 900 ml mleka. Dodajte ščep soli in vanili sladkor, nato v mleko stresite 300 g okroglega riža. Kuhajte riž na zmernem ognju približno 20 minut, dokler ne postane mehak in vpije večino mleka. Občasno premešajte, da se ne prime na dno posode. Ko je riž kuhan, ga odstavite in pustite, da se ohladi.

2. Pripravite jabolka
Medtem ko se riž ohlaja, olupite 3 jabolka in jih grobo naribajte. Naribana jabolka pokapajte z 2 žlicama limoninega soka, da ohranijo svežino in preprečite, da bi potemnela. Dodajte še 1/2 žličke naribane limonine lupinice, kar bo poskrbelo za svež, citrusni pridih.

3. Ločite jajca in pripravite rumenjakovo zmes
Ločite 4 jajca na rumenjake in beljake.

V skledi stepite rumenjake s 2 žlicama sladkorja in jih penasto vmešajte, dokler ne dobite svetle, kremaste zmesi.

4. Pripravite sneg iz beljakov
V drugi čisti in suhi skledi stepite beljake. Ko se beljaki začnejo peniti, postopoma dodajajte 2 žlici sladkorja in stepajte, dokler ne nastane trd, sijoč sneg.

5. Združite sestavine
V ohlajen riž najprej vmešajte rumenjakovo zmes in naribana jabolka. Mešajte, dokler se sestavine enakomerno ne povežejo. Nato previdno, z nežnimi gibi, vmešajte še sneg iz beljakov. Mešajte počasi, da ohranite zračno strukturo mase, saj bo ta poskrbela, da bo narastek mehak in puhast.

Kako dolgo pečemo rižev narastek?

Pekač rahlo namastite z maslom ali oljem. Vanj prelijte pripravljeno maso in jo enakomerno razporedite. Pečico segrejte na 190 °C (zgornji in spodnji grelec) ter pecite rižev narastek približno 40 minut, dokler se na vrhu ne razvije zlato rjava skorjica.

pečen rižev narastek
pečen rižev narastek

Kako postrežemo rižev narastek?

Rižev narastek je najbolj okusen, ko je še topel, lahko pa ga postrežete tudi ohlajenega. Po želji ga lahko potresete s sladkorjem v prahu ali prelijete s sadno omako. Odlično se ujame z jogurtom, stepeno smetano ali kompotom.

rižev narastek z jabolki
rižev narastek z jabolki

Zdaj imate popoln recept za puhast, sočen in dišeč rižev narastek. Dober tek! 😋

Rižev narastek – dodatna vprašanja

 

Kako izboljšati okus riževega narastka z jabolki?

Okus riževega narastka lahko izboljšate z različnimi dodatki, kot so rozine, namočene v rumu, oreščki (mandlji ali orehi) ali celo koščki temne čokolade. Poleg jabolk se odlično podajo hruške, breskve ali celo suho sadje, kot so marelice. Za kremasto teksturo je pomembno, da riž ne prekuhate in da v maso dodate malo več masla ali smetane. Prav tako je ključnega pomena, da sneg iz beljakov nežno vmešate, saj to poskrbi za rahlo in zračno strukturo narastka.

Kako shraniti in pogreti rižev narastek z jabolki?

Rižev narastek lahko shranite v hladilniku do tri dni, pokritega s folijo, da ostane svež. Pri pogrevanju uporabite pečico ali mikrovalovno pečico in dodajte malo mleka ali masla, da se ohrani sočnost. Narastek je primeren tudi za zamrzovanje – razrežite ga na porcije, zavijte v plastično folijo in ga zamrznite. Pred uporabo ga odmrznite čez noč v hladilniku in pogrejte v pečici pri nizki temperaturi. Zamrznjen narastek lahko hranite do tri mesece.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top