Poljubčki - Kuharski recepti - Okusno.si

Poljubčki

Če iščete sladko, rahlo in krhko sladico, ki se kar stopi v ustih, so poljubčki prava izbira! Ti ljubki majhni oblački iz beljakov in sladkorja so preprosti za pripravo, a vedno očarajo s svojo elegantno preprostostjo.

Sestavine za poljubčke:

  • 5 beljakov
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici limone

Postopek za pripravo poljubčkov

Priprava beljakov

V večjo, popolnoma čisto in suho posodo (najbolje stekleno ali kovinsko) ločite 5 beljakov.
Pazite, da v beljake ne zaide noben rumenjak, saj bo to onemogočilo pravilno stepanje.

Stepanje beljakov

Z ročnim ali električnim mešalnikom začnite stepati beljake na nizki hitrosti.
Ko beljaki postanejo penasti, postopoma povečajte hitrost.

Dodajanje limoninega soka 

Dodajte 2 žlici limoninega soka. Limonin sok pomaga stabilizirati beljakov sneg in zagotavlja trdnejšo strukturo.

Dodajanje sladkorja 

Ko so beljaki že dobro stepeni in se začnejo oblikovati mehki vršički, začnite postopoma dodajati 120 g sladkorja v prahu. Sladkor dodajajte po 1 žlico naenkrat, medtem ko nenehno stepate na visoki hitrosti. Nadaljujte s stepanjem, dokler se ne oblikuje gosta, svetleča in čvrsta zmes, ki ob dvigu metlic oblikuje trdne vršičke (test: ko obrnete posodo na glavo, mora sneg ostati v posodi).

Oblikovanje poljubčkov 

Pečico segrejte na 110 °C (brez ventilatorja, če je možno). Pekač obložite s peki papirjem. Poljubčke oblikujte s pomočjo dresirne vrečke z nastavkom po želji (npr. zvezdasti ali okrogli). Če nimate dresirne vrečke, lahko uporabite žlico in poljubčke oblikujete ročno.

Sušenje poljubčkov

Pekač s poljubčki postavite v ogreto pečico na 110 °C. Poljubčke sušite vsaj 2 uri (odvisno od velikosti poljubčkov) — poljubčki ne smejo porjaveti, temveč ostanejo bele barve. Pečico lahko med sušenjem rahlo priprete (npr. z žlico), da omogočite izhod vlage.

Ohlajanje poljubčkov

Po koncu sušenja izklopite pečico in pustite poljubčke, da se počasi ohladijo v pečici (približno 30 minut do 1 ure), saj bi prehitro hlajenje povzročilo razpoke.

poljubcki recept 1

Postrežba ali shranjevanje 

Ohlajene poljubčke shranite v hermetično zaprto posodo, da ohranite njihovo hrustljavost. Poljubčke lahko postrežete kot samostojno sladico, dekoracijo za torte, sladoled ali druge sladice.

poljubcki recept 3

Dodaten namig

Če želite bolj barvite poljubčke, lahko v beljakovo zmes dodate prehransko barvilo pred oblikovanjem poljubčkov. Poljubčke lahko posipate tudi s mletimi oreščki, čokoladnimi drobtinami ali barvnimi sladkornimi perlicami pred peko.

poljubcki recept 4

poljubcki vetrci

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top