Amatriciana je klasična italijanska jed iz regije Lazio, ki izvira iz mesta Amatrice. Omaka Amatriciana se v Rimu običajno postreže z bucatini in posuje z ovčjim sirom Pecorino Romano.
Sestavine za pasto Amatriciano (za 4 osebe):
- 500 g testenin (bucatini ali špageti)
- olivno olje
- 150 g guanciale (svinjski lička; lahko jih nadomestite s panceto, če guanciale ni na voljo)
- 3 stroki česna
- 1 majhna čili paprika
- 400 g pelatov
- 1 žlička sladkorja
- sol in poper
- 50 g naribanega pecorina
Kako se naredi pasta Amatriciano?
Guancialo ali panceto narežimo na majhne kocke. V vroči ponvi na olivnem olju pri srednji temperaturi počasi prepražimo guanciale da postanejo zlatorjave in hrustljave. Guancialo odstranimo in ponve in preložimo na krožnik pokrit s papirnato brisačo, ki bo popivnala odvečno maščobo.
V na rahlo naoljeni ponvi na počasi prepražimo sesekljan česen in sesekljano čili papriko, ki smo ji odstranili semena. Ko česen zadiši in rahko porumeni, dodamo pelate, ki jih z vilicami rahlo pretlačimo. Dodamo 1 žličko sladkorja. Omako kuhamo na srednji temperaturi približno 10–15 minut.
V velikem loncu zavremo osoljeno vodo. Testenine skuhamo po navodilih z embalaže, da so kuhane al dente. Ko jih odcedimo, prihranimo približno 1 skodelico vode od kuhanja testenin.
V ponev z omako vrnemo popečeno guancialo. Dodamo odcejene testenine in jih dobro premešamo z omako. Če je omaka pregosta, dodamo nekaj prihranjene vode od testenin, da dosežemo želeno teksturo. Solimo in popramo po okusu.
Testenine razdelimo na krožnike in jih obilno posujemo z naribanim pecorinom.
