Pasta Amatriciana - Kuharski recepti - Okusno.si

Pasta Amatriciana

Amatriciana je klasična italijanska jed iz regije Lazio, ki izvira iz mesta Amatrice. Omaka Amatriciana se v Rimu običajno postreže z bucatini in posuje z ovčjim sirom Pecorino Romano.

Sestavine za pasto Amatriciano (za 4 osebe):

  • 500 g testenin (bucatini ali špageti)
  • olivno olje
  • 150 g guanciale (svinjski lička; lahko jih nadomestite s panceto, če guanciale ni na voljo)
  • 3 stroki česna
  • 1 majhna čili paprika
  • 400 g pelatov
  • 1 žlička sladkorja
  • sol in poper
  • 50 g naribanega pecorina

Kako se naredi pasta Amatriciano?

Guancialo ali panceto narežimo na majhne kocke. V vroči ponvi na olivnem olju pri srednji temperaturi počasi prepražimo guanciale da postanejo zlatorjave in hrustljave.  Guancialo odstranimo in ponve in preložimo na krožnik pokrit s papirnato brisačo, ki bo popivnala odvečno maščobo.

V na rahlo naoljeni ponvi na počasi prepražimo sesekljan česen in sesekljano čili papriko, ki smo ji odstranili semena. Ko česen zadiši in rahko porumeni, dodamo pelate, ki jih z vilicami rahlo pretlačimo. Dodamo 1 žličko sladkorja. Omako kuhamo na srednji temperaturi približno 10–15 minut.

V velikem loncu zavremo osoljeno vodo. Testenine skuhamo po navodilih z embalaže, da so kuhane al dente. Ko jih odcedimo, prihranimo približno 1 skodelico vode od kuhanja testenin.

V ponev z omako vrnemo popečeno guancialo. Dodamo odcejene testenine in jih dobro premešamo z omako. Če je omaka pregosta, dodamo nekaj prihranjene vode od testenin, da dosežemo želeno teksturo. Solimo in popramo po okusu.

Testenine razdelimo na krožnike in jih obilno posujemo z naribanim pecorinom.

pasta amatriciana recept
pasta amatriciana

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top