Pasta Amatriciana - Kuharski recepti - Okusno.si

Pasta Amatriciana

Amatriciana je klasična italijanska jed iz regije Lazio, ki izvira iz mesta Amatrice. Omaka Amatriciana se v Rimu običajno postreže z bucatini in posuje z ovčjim sirom Pecorino Romano.

Sestavine za pasto Amatriciano (za 4 osebe):

  • 500 g testenin (bucatini ali špageti)
  • olivno olje
  • 150 g guanciale (svinjski lička; lahko jih nadomestite s panceto, če guanciale ni na voljo)
  • 3 stroki česna
  • 1 majhna čili paprika
  • 400 g pelatov
  • 1 žlička sladkorja
  • sol in poper
  • 50 g naribanega pecorina

Kako se naredi pasta Amatriciano?

Guancialo ali panceto narežimo na majhne kocke. V vroči ponvi na olivnem olju pri srednji temperaturi počasi prepražimo guanciale da postanejo zlatorjave in hrustljave.  Guancialo odstranimo in ponve in preložimo na krožnik pokrit s papirnato brisačo, ki bo popivnala odvečno maščobo.

V na rahlo naoljeni ponvi na počasi prepražimo sesekljan česen in sesekljano čili papriko, ki smo ji odstranili semena. Ko česen zadiši in rahko porumeni, dodamo pelate, ki jih z vilicami rahlo pretlačimo. Dodamo 1 žličko sladkorja. Omako kuhamo na srednji temperaturi približno 10–15 minut.

V velikem loncu zavremo osoljeno vodo. Testenine skuhamo po navodilih z embalaže, da so kuhane al dente. Ko jih odcedimo, prihranimo približno 1 skodelico vode od kuhanja testenin.

V ponev z omako vrnemo popečeno guancialo. Dodamo odcejene testenine in jih dobro premešamo z omako. Če je omaka pregosta, dodamo nekaj prihranjene vode od testenin, da dosežemo želeno teksturo. Solimo in popramo po okusu.

Testenine razdelimo na krožnike in jih obilno posujemo z naribanim pecorinom.

pasta amatriciana recept
pasta amatriciana

 

Radoš Skrt

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³.  Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.

Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.


Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.

Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.

📘 Preverite reference in uspešne projekte na Nasvet.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping Cart
Scroll to Top