Paprikaš je verjetno najbolj prepoznavna jed madžarske kuhinje. Če se ne prehranjujete v menzah, ga boste v slovenskih gostilnah težko dobili. Lahko pa si ga po spodnjem receptu pripravite doma.
Sestavine za paprikaš (za 4 osebe): olje piščanec (800 g), 2 večji čebuli, 3 stroki česna, 1 žlica sladke paprike v prahu, sol, poper, lovorjev list, 1 žlička majarona, 1 žlica paradižnikove mezge, 2 mali žlici moke, 1 zvrhana žlica kisle smetane, 100 g zelene paprike, mleta ostra paprika, peteršilj
Kako se naredi paprikaš?
Na olju na hitro popečemo na večje kose narezanega piščanca. Meso odložimo na krožnik.
Na maščobi, na kateri se je peklo meso, prepražimo čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo sesekljan česen in rdečo papriko. Premešamo in na hitro prepražimo.
V posodo damo popečeno meso. Prilijemo 5 dcl vode. Solimo in popramo ter začinimo z lovorjevim listom in majaronom. Dobro premešamo, pokrijemo posodo in na rahlem ognju kuhamo 30 minut.
Dodamo paradižnikovo mezgo in kuhamo še 10 minut.
Iz moke, kisle smetane in 1 dcl vode naredimo podmet, s katerim zgostimo jed. Za zgostitev lahko uporabimo tudi krušne drobtine.
Dodamo na tanke kolobarje narezano zeleno papriko. Začinimo še z ostro papriko in peteršiljem. Kuhamo še 3 minute, da se jed zgosti.
Kako postrežemo piščančji paprikaš?
Paprikaš ponudimo s širokimi rezanci ali s pire krompirjem
Piščančji paprikaš – dodatne informacije
Piščančji paprikaš je klasična madžarska jed, ki postaja vse bolj priljubljena po vsem svetu. Piščančji paprikaš je enolončnica, ki je pripravljena s piščancem, čebulo, papriko in kremasto omako, običajno s kislo smetano, ponekod tudi z jogurtom. Običajno postrežemo piščančji paprikaš s testeninami (npr. široki rezanci) ali s pire krompirjem. Piščančji paprikaš je odličen in obilen obrok, ki bo zagotovo ugajal.
Začetki te jedi naj bi segali v 16. stoletje, ko so madžarski pastirji kuhali piščanca na odprtem ognju. Pastirji so za dodajanje okusa in barve svojim jedem uporabljali papriko, ki je bila doma na Madžarskem in je bila redka v drugih delih sveta. Sčasoma se je uporaba paprike razširila po vsej Evropi in kasneje tudi po ostalh delih sveta.
Za pripravo piščančjega paprikaša potrebujemo piščančja bedra ali prsi, čebulo, česen, papriko in omako iz kisle smetane ali jogurta. Piščanca najprej skuhamo v ponvi s čebulo in česnom, preden dodamo mleto rdečo papriko. V ponev prilijemo nekaj tekočine, nato pokrijemo posodo in dušimo piščanca tako dolgo dokler ni kuhan. Ko je piščančji paprikaš narejen ga postrežemo s testeninami ali pire krompirjem.
Okus piščančjega paprikaša je kombinacija sladkega in slanega, zahvaljujoč rdeči mleti papriki in smetanovi omaki. Jed običajno postrežemo s posipom svežega peteršilja ali drugih zelišč, kar doda še dodatno plast okusa.
Piščančji paprikaš je odlična jed za večje število oseb, saj ga lahko zlahka pripravljamo v večjih količinah. Prav tako ga lahko shranimo preko noči v hladilniku in pojemo naslednji dan. Ne glede na to, ali iščete jed, ki bo primerna za večje število oseb ali prijetno večerjo za dva, vam bo piščančji paprikaš zagotovo ugajal.
super recept.kuha uspela.hvala
Odličen recept, najboljši recept za paprikaš kar sem jih kdaj zasledil, kr tako naprej.