Paprikaš je verjetno najbolj prepoznavna jed madžarske kuhinje. Če se ne prehranjujete v menzah, ga boste v slovenskih gostilnah težko dobili. Lahko pa si ga po spodnjem receptu pripravite doma.
Sestavine za piščančji paprikaš (za 4 osebe): olje, piščanec (800 g), 2 večji čebuli, 3 stroki česna, 1 žlica sladke paprike v prahu, sol, poper, lovorjev list, 1 žlička majarona, 1 žlica paradižnikove mezge, 2 mali žlici moke, 1 zvrhana žlica kisle smetane, 100 g zelene paprike, mleta ostra paprika, peteršilj
Kako se naredi piščančji paprikaš?
Na olju na hitro popečemo na večje kose narezanega piščanca. Meso odložimo na krožnik.
Na maščobi, na kateri se je peklo meso, prepražimo čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo sesekljan česen in rdečo papriko. Premešamo in na hitro prepražimo.
V posodo damo popečeno meso. Prilijemo 5 dcl vode. Solimo in popramo ter začinimo z lovorjevim listom in majaronom. Dobro premešamo, pokrijemo posodo in na rahlem ognju kuhamo 30 minut.
Dodamo paradižnikovo mezgo in kuhamo še 10 minut.
Iz moke, kisle smetane in 1 dcl vode naredimo podmet, s katerim zgostimo jed. Za zgostitev lahko uporabimo tudi krušne drobtine.
Dodamo na tanke kolobarje narezano zeleno papriko. Začinimo še z ostro papriko in peteršiljem. Kuhamo še 3 minute, da se jed zgosti.
Kako postrežemo piščančji paprikaš?
Paprikaš ponudimo s širokimi rezanci ali s pire krompirjem

Piščančji paprikaš – vse, kar morate vedeti o tej klasični jedi
Piščančji paprikaš je ena najbolj prepoznavnih madžarskih jedi, ki navdušuje gurmane po vsem svetu. Gre za bogato enolončnico, pripravljeno iz sočnega piščanca, sladkaste čebule, aromatične paprike in kremaste omake, ki jo tradicionalno obogatimo s kislo smetano ali jogurtom. Najpogosteje ga postrežemo s širokimi rezanci ali pire krompirjem, ki popolno dopolnijo njegov bogat okus.
Kratka zgodovina piščančjega paprikaša
Korenine te priljubljene jedi segajo v 16. stoletje, ko so madžarski pastirji na odprtem ognju kuhali preproste jedi iz lokalno dostopnih sestavin. Paprika, ena ključnih sestavin, je bila takrat eksotična začimba, ki je Madžarski prinesla svetovno kulinarično prepoznavnost. Zaradi njene živo rdeče barve in edinstvenega okusa je paprika postala nepogrešljiv del te jedi ter madžarske kuhinje nasploh.
Okus in postrežba
Piščančji paprikaš očara z idealnim ravnovesjem sladkih in slanih not. Ključ do popolnega okusa je kakovostna rdeča paprika, ki jedi doda značilen aromatičen značaj in lepo barvo. Končni pridih ji daje sveže nasekljan peteršilj ali druga zelišča, ki jo povzdignejo v pravo kulinarično mojstrovino.
Piščančji paprikaš najpogosteje postrežemo:
- s širokimi rezanci, ki vpijejo bogato omako,
- s kremastim pire krompirjem,
- ali celo z doma pripravljenimi kruhovimi cmoki.
Praktičnost in shranjevanje
Piščančji paprikaš je idealna izbira za večje družinske obroke ali zabave, saj ga lahko pripravite v večjih količinah brez večjega truda. Poleg tega jed ohrani svoj okus tudi naslednji dan, ko se okusi še bolj prepojijo. Enostavno ga shranite v hladilniku in ga pred serviranjem pogrejte – okus bo še vedno fantastičen!
super recept.kuha uspela.hvala
Odličen recept, najboljši recept za paprikaš kar sem jih kdaj zasledil, kr tako naprej.