Pri pripravi rižot ste res lahko zelo ustvarjalni, saj lahko za rižoto uporabite najrazličnejšo zelenjavo kot tudi meso. Priporočam vam predvsem, da uporabite riž, ki je namenjen za kuhanje rižot (arborio ali carnaroli) in da imate pripravljeno jušno osnovo. Prava italijanska rižota je vedno malce kremasta, riž pa je skuhan al dente.
Sestavine za 2 osebi:
400 g piščančjega fileja
olivno olje
sol
poper
1 por
200 g riža arborio
6 dl jušne osnove
1 žlica naribanega parmezana
20 g masla
100 g pancete
Piščančji file narežemo na manjše koščke, ki jih popečemo na olivnem olju. Začinimo s soljo in poprom.
Dodamo na kolute narezano spodnjo (svetlejšo) polovico pora in riž. Mešamo kakšno minutko ali dve, da riž postekleni, nato prilijemo zajemalko vroče jušne osnove. Če je nimamo, lahko sicer uporabimo vročo vodo, vendar rižota v tem primeru še zdaleč ne bo tako polnega okusa. Solimo po okusu. Ko riž popije vso tekočino, prilijemo novo zajemalko vroče jušne osnove. Občasno premešamo. Postopek ponavljamo približno 15 minut, dokler ni riž skuhan. Solimo po okusu.
Posodo odstavimo s štedilnika in vmešamo veliko žlico parmezana in košček masla.
V vroči ponvi na olivnem olju na hitro (največ 1 minuto) popečemo na kolute narezano zgornjo (temnejšo) polovico pora.
Posebej popečemo tudi panceto. Pri tem pazimo, da ni ponev prevroča, saj se panceta hitro prismodi. Pečeno panceto odložimo na papirnato brisačo, da popivna odvečno maščobo.
Rižoto potresemo s popečenim porom. Zraven priložimo hrustljavo panceto.

Radoš Skrt je ljubiteljski kuhar, popotnik in avtor treh kuharskih knjig Okusno, Okusno² in Okusno³. Prvo knjigo Okusno (2011) je izdal v 1.500 izvodih, ponatis iz leta 2013 pa je dosegel 3.000 izvodov. Leta 2018 je izšla Okusno² pri založbi Didakta, s 100+ recepti in 565 barvnimi fotografijami. Jeseni 2023 je sledila še tretja knjiga – Okusno³.
Radoševi recepti so preprosti, a domiselni – namenjeni vsem, ki radi kuhajo doma in cenijo preverjene jedi. Poleg receptov deli kulinarične utrinke tudi na Facebook strani Okusno.
Mag. Radoš Skrt je tudi eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani (SEO), Google Ads in Facebook oglaševanje. Svoje storitve trži prek podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let pomaga slovenskim podjetjem do boljše spletne vidnosti in večje prodaje.
Je Google Partner, DIMAQ master trener ter redni predavatelj na konferencah in seminarjih s področja internetnega marketinga.