Šparglji so moja priljubljena zelenjava. Škoda samo, da so tisti pravi, mladi in sveži šparglji, ki so najokusnejši, na voljo le kratko obdobje – običajno samo meseca maja.
Sestavine za 2 osebi: 300 g zelenih špargljev, olivno olje, 100 g pršuta, 150 g radiča, 2 žlici naribanega parmezana, sol, poper
V vroči ponvi na olivnem olju popečemo sveže šparglje, ki smo jih narezali na približno 2 cm velike kose. Solimo in popramo po okusu.
Dodamo na koščke narezan pršut, ki ga med stalnim mešanjem nekoliko popečemo. Nato stresemo v ponev še na grobo sesekljan radič in ga med mešanjem pražimo še kakšno minuto ali dve, da upade in se nekoliko popeče. Ponev odstavimo s štedilnika.
Njoke skuhamo v osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži. Ko so skuhani, jih odcedimo in stresemo v ponev s šparglji, pršutom in radičem.
Vse skupaj dobro zabelimo s kakovostnim olivnim oljem, nato pa potresemo s parmezanom in premešamo.
Radič
Radič najpogosteje uporabljamo v solatah. Radič je odličen tudi, če ga uporabimo kot prilogo. Lahko ga spečete na žaru ali popečete in postrežete s preprostim prelivom iz limone in oljčnega olja. Radič se dobro ujema z beljakovinami, kot so ribe, piščanec ali svinjina, lahko pa ga kombinirate tudi z drugo zelenjavo, kot so čebula, gobe ali paprika.
Ne glede na to, kako ga pripravite, je radič okusen in hranljiv dodatek vsakemu obroku. Zaradi njegovega drznega okusa in živahne barve je odličen način za popestritev vašega krožnika. Torej, naslednjič, ko boste iskali edinstveno zelenjavo za poskus, pomislite na radič!