Njoki s šparglji, pršutom in radičem
Šparglji so moja priljubljena zelenjava. Škoda samo, da so tisti pravi, mladi in sveži šparglji, ki so najokusnejši, na voljo le kratko obdobje – običajno samo meseca maja.
Sestavine za 2 osebi: 300 g zelenih špargljev, olivno olje, 100 g pršuta, 150 g radiča, 2 žlici naribanega parmezana, sol, poper
V vroči ponvi na olivnem olju popečemo sveže šparglje, ki smo jih narezali na približno 2 cm velike kose. Solimo in popramo po okusu.
Dodamo na koščke narezan pršut, ki ga med stalnim mešanjem nekoliko popečemo. Nato stresemo v ponev še na grobo sesekljan radič in ga med mešanjem pražimo še kakšno minuto ali dve, da upade in se nekoliko popeče. Ponev odstavimo s štedilnika.
Njoke skuhamo v osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži. Ko so skuhani, jih odcedimo in stresemo v ponev s šparglji, pršutom in radičem.
Vse skupaj dobro zabelimo s kakovostnim olivnim oljem, nato pa potresemo s parmezanom in premešamo.