Porova rižota s panceto

Pri pripravi rižot ste res lahko zelo ustvarjalni, saj lahko za rižoto uporabite najrazličnejšo zelenjavo kot tudi meso. Priporočam vam predvsem, da uporabite riž, ki je namenjen za kuhanje rižot (arborio ali carnaroli) in da imate pripravljeno jušno osnovo. Prava italijanska rižota je vedno malce kremasta, riž pa je skuhan al dente.

Sestavine za 2 osebi:
400 g piščančjega fileja
olivno olje
sol
poper
1 por
200 g riža arborio
6 dl jušne osnove
1 žlica naribanega parmezana
20 g masla
100 g pancete

Piščančji file narežemo na manjše koščke, ki jih popečemo na olivnem olju. Začinimo s soljo in poprom.

Dodamo na kolute narezano spodnjo (svetlejšo) polovico pora in riž. Mešamo kakšno minutko ali dve, da riž postekleni, nato prilijemo zajemalko vroče jušne osnove. Če je nimamo, lahko sicer uporabimo vročo vodo, vendar rižota v tem primeru še zdaleč ne bo tako polnega okusa. Solimo po okusu. Ko riž popije vso tekočino, prilijemo novo zajemalko vroče jušne osnove. Občasno premešamo. Postopek ponavljamo približno 15 minut, dokler ni riž skuhan. Solimo po okusu.

Posodo odstavimo s štedilnika in vmešamo veliko žlico parmezana in košček masla.

V vroči ponvi na olivnem olju na hitro (največ 1 minuto) popečemo na kolute narezano zgornjo (temnejšo) polovico pora.

Posebej popečemo tudi panceto. Pri tem pazimo, da ni ponev prevroča, saj se panceta hitro prismodi. Pečeno panceto odložimo na papirnato brisačo, da popivna odvečno maščobo.

Rižoto potresemo s popečenim porom. Zraven priložimo hrustljavo panceto.

porova-rizota-490-0

porova-rizota-490-1

porova rižota

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top